Zbiór wartości funkcji
stachu: Cześć, pomoże ktoś z zadaniami :
Zad 1
1 / (x2 − 4x + 5)
Wyznacz zbiór wartości funkcji
Zad 2
√(2 + 7) − 5 ≤ −|x|
Oblicz nierówność
18 mar 14:46
18 mar 14:52
stachu: tak
18 mar 14:54
janek191:

y > 0 dla x ∊ ℛ
lim f(x) = 0
x→−
∞
lim f(x) = 0
x→ +
∞
| | 2x − 4 | |
y ' = |
| |
| | (x2 − 4 x + 5)2 | |
y ' = 0 ⇔ x = 2
W x =2 funkcja osiąga maksimum.
| | 1 | | 1 | |
Dla x = 2 y = |
| = |
| = 1 |
| | 4 − 8 + 5 | | 1 | |
ZW = ( 0, 1>
18 mar 15:04
stachu: Mam pytanie mogę zrobić to w taki sposób:
(x−2)
2 ≥ 0 | + 1
(x−2)
2 + 1 ≥ 1
1y ≥ 1
1 ≥ y
I otrzymuje: ZW = (−oo, 1>
18 mar 15:20
stachu: Albo gdzie popełniłem błąd
18 mar 15:20
Mila:
w− wartość funkcji
Badamy dla jakich "w" to równanie ma rozwiązanie:
w≠0
| | 1 | | 4 | |
Δ=16−4*(5− |
| ) =16−20+ |
| |
| | w | | w | |
(1−w)*w≥0
x∊(0,1>
Z
w=(0,1>
18 mar 21:39
stachu: dziękuję
19 mar 11:58