Graficzne rozwiązywanie układu równań
lama glama: Hej, czy to wszystko sprowadza się do wbicia tego na desmos.com/geogebra i zobaczenia tych
punktów wspólnych?
Trochę mnie irytują te bezsensowne graficzne...
Rozwiąż graficznie układ równań:
| ⎧ | y = |log3(x−1)|+1 | |
| ⎩ | y=−(x−10)2+3 |
|
18 mar 09:15
18 mar 09:16
I'm back:
A spróbuj to zrobić BEZ wklepywania do jakiegoś programiku. Samemu narysuj
18 mar 09:16
lama glama: chyba jednak nie do końca, bo trzeba tutaj trochę tych miejsc zerowych poszukać, nie będą ∊C
18 mar 09:17
lama glama: Jak równanie log się rozwiązywało...

?
18 mar 09:18
wredulus_pospolitus:
no i właśnie to masz PRZEĆWICZYĆ

A nie wklepujesz do geogebry i masz gotowca
18 mar 09:56
lama glama:
18 mar 10:10
Mila:

f(x)=|log
3(x−1)|+1
1)
y=log3(x)→Translacja o wektor [1,0] ⇒otrzymujemy wykres funkcji:
2)
y=log3(x−1)⇒Symetria względem OX, tej części wykresu,
która leży pod osią OX− otrzymujemy wykres:
3)
y=|log3(x−1)| prosta x=1 jest asymptotą
4) Translacja o wektor [0,1] otrzymujemy wykres funkcji
f(x)
Trochę edytor "ucina" wykres.
Z parabolą chyba dasz radę?
spr..
x=10
f(10)=|log
3(10−1)|+1=log
3(9)=2+1=3
g(x)=−(10−10)
2+3=3
Odp.
x=10
18 mar 20:32