prostopadłość w kwadracie
michal2000:

Punkty P, Q, R i S leżą odpowiednio na bokach AB, BC, CD i DA pewnego kwadratu. Wykazać, że
jeśli proste pr PR i pr SQ są prostopadłe,
to |PR| = |SQ| .
17 mar 23:49
wredulus_pospolitus:

wykaż że te dwa zaznaczone trójkąty są przystające (co nie powinno być wielkim wyzwaniem −−−
cecha przystawania K−B−K)
18 mar 00:03
wredulus_pospolitus:
do wykazania równości kątów polecam skorzystać z:
1) tw. o kątach naprzemianległych
2) sumę kątów w czworokącie wypukłym
3) tw. o kątach przyległych
18 mar 00:06
kotek:

α+β=90
o
ΔPFR≡ ΔEQS z cechy (kbk)
to |PR|=|QS|
18 mar 01:15