zadanie z czynszem
Kordi: 3 lokatorów płaci czynsz = x,
czynsz dla 4 lokatorów wynosi x−155,
ile wynosi czynsz za 3 i 4 lokatorów?
Pomoże ktoś proszę?
17 mar 20:20
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że za mieszkanie płaci się 3x czynszu (każdy z trzech płaci po 'x')
jeżeli się wprowadzi czwarty, to za czynsz będzie (każdy) płacił po (x−155)
jeżeli tak to:
3x = 4(x−155) −−−> x = 4*155 = 620 na głowę (przy trzech lokatorach)
więc przy czterech to będzie 620 − 155 = 465
17 mar 20:24
Kordi: dziękuje za szybką odpowiedź
miałem trochę okrojoną część zadania, i nie potrafiłem wymyslic jak dokladnie treść mogła
wyglądać
17 mar 20:30