Tautologie
gumka: 1. Sprawdź, czy następujące wyrażenia/stwierdzenia są tautologiami:
a) [(p ∨ q) ∧ ¬p] ⇒ q,
b) p ⇒ [(¬p) ∨ q],
c) [(p ∨ q) ∧ (p ⇒ q)] ⇒ (q ⇒ p),
d) ¬[p ∧ (¬p ∧ q)],
e) [(p ∨ q) ∧ (r ∨ s)] ⇒ {[(p ⇒ q) ∨ (p ⇒ r)] ∧ [(q ⇒ s) ∨ (q ⇒ p)]},
f) jeśli A jest czworokątem i A ma wszystkie kąty równe, to: jeśli A jest czworokątem, to A
ma boki równe,
g) jeśli 5|a oraz 7|a, to jeśli 5̸|a (5 nie dzieli a) wynika, że 7̸|a (7 nie dzieli a),
h) X zna język polski wtedy i tylko wtedy, gdy nie jest prawdą, że nie jest prawdą, że X zna
język polski?
17 mar 15:50
wredulus_pospolitus:
Iiii

które podpunkty zrobiłeś/−aś
17 mar 16:44
wredulus_pospolitus:
czy przyjmujemy taktykę −−− wrzucam wszystko i czekamy aż ktoś da gotowca, bo mi się nie chce
tego robić/uczyć
17 mar 16:45
janek191:
Kartka i długopis i do dzieła

Np. metoda zerojedynkowa.
17 mar 16:46
gumka: Nie do końca rozumiem zadanie. Czy dla np. podpunktu a) muszę zrobić 4 wierszową tabelę
logiczną i sprawdzić, czy zawsze zachodzi implikacja?
17 mar 16:55
wredulus_pospolitus:
jest to jeden ze sposobów na wykazanie tego
17 mar 17:09
wredulus_pospolitus:
ja natomiast zaprezentuję alternatywne podejście (nie znaczy że lepsze bądź będzie akceptowalne
przez prowadzącego, zwłaszcza w momencie gdy Ty 'nie wiesz o co chodzi' )
(a) sprawdzamy kiedy to wyrażenie może dać wartość logiczną 0
L = [(p ∨ q) ∧ ¬p] ; P = q
L ⇒ P da nam wartość 0 ⇔ gdy L = 1 ∧ P = 0 stąd rozpatrujemy q = 0
L = 1 ⇔ [(p ∨ q) ∧ ¬p] = 1 ⇔ (p ∨ q)) = 1 ∧ (¬p) = 1 z drugiego mamy p = 0
ale dla p=0 i q = 0 mamy: p ∨ q = 0
sprzeczność
więc to jest tautologia
17 mar 17:14
gumka: Dziękuję, na razie wyszło mi:
a) jest tautologią
b) nie jest tautologią
c) nie jest tautologią
d) jest tautologią
17 mar 17:44
chichi:
Na razie jest okej, próbuj dalej
17 mar 18:37
gumka: e) nie jest tautologią
f) nie jest tautologią
g) jest tautologią
h) jest tautologią
19 cze 07:09
ite: f) jest to tautologia
19 cze 18:35
Mariusz:
[(p ∨ q) ∧ ¬p] ⇒ q
Prawo zaprzeczenia implikacji i prawo de Morgana
¬[(p ∨ q) ∧ ¬p]∨q
¬(p ∨ q) ∨ p∨q
¬p∧¬q∨ p∨q
Prawa de Morgana
¬p∧¬q∨p∧(¬q∨q)∨q
Tertium non datur (oraz jego negacja)
¬p∧¬q∨p∧¬q∨p∧q
¬q∧(¬p∨p)∨p∧q∨q
¬q∨p∧q∨q
¬q∨q∧(p∨1)
¬q∨q
=1
Dodatkowo użyłem przemienności alternatywy i koniunkcji
a) jest tautologią
20 cze 14:20