Graficzne rozwiązywanie rówania:| ( u{1 }{ 2} )^x | = -2x^2 -8x -5
lama glama: Rozwiąż graficznie równanie:
| ( 1 2 )x | = −2x2 −8x −5
Jak się do tego zabrać? Wykresik na desmos umiem sobię samemu utworzyć, ale sama teoria − ktoś
wytłumaczy o co chodzi w graficznym rozwiązywaniu?
17 mar 14:51
wredulus_pospolitus:
Po lewej stronie mamy wartość bezwględną

Jeżeli tak ... to jest ona całkowicie zbyteczna
17 mar 14:57
lama glama: tak, jest tam wartość bezwzględna, bo tak jest w zadaniu
17 mar 15:03
lama glama: jakto zbyteczna?
17 mar 15:03
wredulus_pospolitus:
(1/2)x > 0 dla x∊R <−−− dlatego zbyteczna jest
17 mar 15:04
wredulus_pospolitus:
I dla mnie głupotą jest rozwiązywanie tego graficznie −−− rysunek będzie niedokładny, a różnice
w wartościach funkcji:
f(x) = (1/2)x i g(x) = −(2x2+8x+5) jest na tyle niewielka, że nie ma pewności, że się
prawidłowo rozwiąże to zadanie na podstawie niedokładnego rysunku
17 mar 15:06
janek191:
17 mar 15:11
wredulus_pospolitus:

tu ze zbliżeniem −−− jak widać −−− różnica w wartościach jest niewielka ... jak ktoś będzie to
rysował to duża szansa, że źle poprowadzi krzywe.
17 mar 15:15
lama glama: Na moje oko masz zły rysunek, bo nigdzie się nie przecina

Na oko desmos.com także źle
18 mar 08:44
I'm back:
'na oko' to se możesz. Wykresy nie mają punktu wspólnego (nie przecinają się), rownosc nie ma
rozwiązań.
18 mar 08:54
I'm back:
I właśnie dlatego − metoda graficzna dla tego rownania jest bez sensu.
18 mar 08:55
lama glama: Ah, przepraszam...
w wartości bezwzględnej jest jeszcze −1....
|(12)x −1| = ...
18 mar 08:56
lama glama: teraz to ma sens
18 mar 08:57
I'm back:
Hahaha... Serio? Dopiero teraz spojrzales/−as?
To mocno zmienia postać rzeczy (jak i rysowanie)
Będą dwa punkty wspolne: (−2,3) i (−1,1)
18 mar 09:00