Ciagi
cocacolaespuma: Dane są ciągi (an) i (bn) o wyrazach ogólnych: an = 2n−1, bn = 2n − 1. O ile suma
dziesięciu początkowych wyrazów ciągu (an) jest większa od sumy dziesięciu początkowych
wyrazów ciągu (bn)?
17 mar 10:30
wredulus_pospolitus:
bn to ciąg arytmetyczny −−− liczysz sumę ze wzoru (S10)
an to ciąg geometryczny −−− liczysz jego sumę (S10)
odejmujesz wyniki i gotowe
17 mar 10:55
Kamil:
25 mar 12:20
Jolanta: a
1=2
0=1. a
2=2. a
3=2
2=4 q=2
b
1=2−1=1. b
2=2*2−1=3. b
3=2*3−1=5. r=2
| | b1+bn | |
Sn= |
| *n bn=b1+(n−1)r. b10=1+9*2=19 |
| | 2 | |
1023−100=923
25 mar 23:08