matematykaszkolna.pl
Sinus i cosinus kąta monia85: Znajdź sin i cos kąta QPR jeśli; P= (−1,−3),Q= (1,1),R= (3,5)
16 mar 21:19
wredulus_pospolitus: 1) wyznacz długości boków trójkąta QPR 2) skorzystaj z tw. cosinusów w celu wyznaczenia cosinusa pożądanego kąta 3) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej w celu wyznaczenia sinusa tegoż kąta kooooniecccc
16 mar 21:52
chichi:
 [4,8] ∘ [2,4] 40 
Niech: |∡QPR| = α, zatem: cos(α) =

=

= 1
 42 + 8222 + 42 40 
@wredulus chcesz utworzyć trójkąt z punktów, które są współliniowe?
16 mar 22:12
janek191: rysunek α = 0o sin α = 0 cos α =1
17 mar 09:11
TANG XIN: wredulus wcale nie musiał wiedziec że te punkty są wspóliniowe Dlaczego ? ja zawsze mówie ze nalezy wykonać rysunek nawet jesli to jest najprostsze polecenie . Jednak odzywają sie glosy ze nie ma potrzeby a wrecz ze nie potrzeba .Tutaj mamy własnie taki przyklad. To co napisał wredulus jet według mnie przwidłowe bo z obliczen wyjdzie ze tak wlasnie jest
17 mar 09:31
chichi: No to jesteś w błędzie
17 mar 11:23
chichi: P. S. Widać gołym okiem, że są współliniowe, bez robienia jakiegokolwiek rysunku, przecież ja nie załączyłem żadnego rysunku
17 mar 11:25
Eta: A jak oko jest zasłonięte ciemnymi okularami ?
17 mar 13:18
chichi: Jeszcze nie rozwiązywałem zadań w ciemnych okularach, muszę spróbować
17 mar 13:20
Eta: emotka
17 mar 13:24
TANG XIN: chichi a jak ktoś nie jest tak bystry jak Ty i kotek?(w pozytywnym tego słowa znaczeniu) Owszem nie załaczyłeś ale mogłes go miec zrobiony przed sobą
17 mar 15:28
chichi: A jak ktoś nie potrafi rozwiązywać równań kwadratowych to co?
17 mar 15:32
chichi: Nie miałem rysunku, spojrzałem na współrzędne punktów zobacz na 'x' wzrasta o 2 jednostki, a na 'y' o 4 − wniosek jest prosty. Sposób wredulusa i tak jest dłuższy więc robiłbym swoją metodą nawet jeśli byłby to trójkąt
17 mar 15:34
TANG XIN: rysunekJak ktoś nie potrafi rozwiązywać równanń kwadratowych graficznie to polecam Zofia Krygowska Konstrukcje geometryczne na płaszczyznie (stara bo 1958r)
17 mar 15:49
TANG XIN: Tutaj mozna policzyc z iloczynu skalarnego wektorów cos kata co zrobiłes Natomiast sin kąta miedzy wektorami mozna obliczyć ze wzoru
 d(u,v) 
sin∡(u,v)=

|u|*|v| 
d(u,v) to wyznacznik pary wektorów u i v d(u,v)= a1b2−a2b1 u={a1,b1] v={a2,b2] tam wszędzie nad u i v maja być strzałki bo to są wektory TUtaj od razu z iloczynu skalarnego wyszlo 0 stopni wiec nie ma potrzeby liczyc sinusa kąta ja to rozumiem .Zrobienie rysunku w niczym nie przeszkadza (według mnie ) . Odpoczywaj emotka
17 mar 16:02
wredulus_pospolitus: @chichi −−− nie przyglądałem się punktom −−− w momencie liczenia długości bym doszedł do tego wniosku (nawet jeżeli bym nie zrobił rysunku).
17 mar 16:46
chichi: Rzecz jasna. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie jest to trójkąt
17 mar 16:51
Mila: chichi jaki to język? Triunghi si patrulater inscris in cerc si circumscrise cercului ...
17 mar 18:07
chichi: Tłumacz mówi, że rumuński. Znam wielu rumunów − wspaniali geometrzy, oni ją kochają
17 mar 18:18
Mila: chichi Dziękuję. emotka Pojawiły się materiały na youtube, nie wiem, czy to coś nowego. To materiały z geometrii. Mam sentyment do Rumunów. Tato był ratowany , goszczony, jako żołnierz − uchodźca pokonanej armii polskiej w kampanii wrześniowej w 1939 roku. To wspaniały naród.
17 mar 18:57
Mariusz: Pole z wyznacznika , sinus z wzoru na pole Co do cosinusa tak , twierdzenie cosinusów
17 mar 19:03
Mariusz: Chichi na upartego można, na wikipedii kiedyś nazwali to przypadkiem zdegenerowanym Mimo to wzór na pole z wyznacznikiem działa także dla przypadku zdegenerowanego
17 mar 19:07
chichi: To prawda, są bardzo sympatyczni
17 mar 19:16
Mariusz: Kąty w tym trójkącie to 180° , 0° , 0° , pole wynosi zero Chichi wracając do sposobu na równanie dwusiecznej Mając dane wierzchołki trójkąta ABC 1. Piszemy równania prostych w których zawierają się ramiona kąta 2. Na jednym z ramion kąta obieramy sobie punkt D 3. Piszemy równanie okręgu o środku w punkcie A i promieniu AD 4. Punkt E to przecięcie okręgu z prostą zawierającą drugie ramię kąta 5. Piszemy równanie prostej przechodzącej przez punkty DE 6. Piszemy równanie prostej prostopadłej do prostej DE i przechodzącej przez punkt A Tak na dobrą sprawę to kroki 5. i 6. można połączyć w jeden Teraz problemem jest to że w kroku 4 piszemy układ równań (okrąg i prosta) z czego wychodzą nam dwa punkty E ale tylko jeden daje dwusieczną kąta wewnętrznego Chichi jaki warunek logiczny mi byś zaproponował ? Najlepiej z uzasadnieniem jego poprawności
17 mar 19:32