W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym dłuższa przekątna ma długość 12 cm (odc. bc) i
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
Oblicz:
a) Pole powierzchni tego graniastosłupa.
b) Objętość tego graniastosłupa.
c) Tangens kąta nachylenia krótszej przekątnej tego graniastosłupa do płaszczyzny podstawy.
)
Mając krótsza podstawę i wysokość graniastosłupa ... wyznaczasz podpunkt (c).
Powodzenia
W ΔADE "ekierkowym"o kątach ostrych 60o,30o :
|AD|=6=2a ⇒ a=3 i H=6√3
Pc= 2Pp+6aH =.....
V= Pp*H=....
w ΔBDE : |BD|=a√3= 3√3
| 6√3 | ||
to tgα= | ||
| 3√3 |