Rekurencyjna definicja ciągu
Antek255: Pomoze ktos
Wykazać prawdziwość wzoru F1+F3+F5+...+F2n−1=F2N korzystając z rekurencyjnej definicji ciągu
F0=0,F1=1,F2=1,Fn+2=Fn+Fn+1
Za bardzo nie wiem od czego zaczać

prosilbym o pomoc
16 mar 18:16
ite:
Czy wzór ma taką postać?
F1+F3+F5+...+F2n−1=F2n
16 mar 19:53
ite:
Jeśli tak, to zacznij od sprawdzenia poprawności wzoru dla n=1.
Potem zapisz założenie i tezę indukcyjną.
16 mar 20:11
wredulus_pospolitus:
ojjj tam ... po co indukcyjnie?
L = F1 + F3 + F5 + ... + F2n−1 = F0 + F1 + F3 + F5 + ... + F2n−1 =
= F2 + F3 + F5 + ... + F2n−1 = F4 + F5 + ... + F2n−1 = .... =
= F2n−2 + F2n−1 = F2n = P
c.n.w.
16 mar 20:18
ite: nie dajesz Antkowi szansy na samodzielne rozwiązanie
16 mar 20:24