trojkat
szman03: Dane są punkty A = (−3, √3), B = (−7, √3). Wyznacz współrzędne punktu C należącego do
osi OY, tak, aby pole trójkąta ABC było równe 12.
16 mar 17:25
chichi:
A = (−3,
√3), B = (−7,
√3), C = (0, y)
vec(AB) = [−4, 0] ∧ vec(AC) = [3, y −
√3]
| | 1 | | | |
P = |
| | | | = |2√3 − 2y| = 12 |
| | 2 | | |
⇒ y =
√3 − 6 ∨ y =
√3 + 6, zatem: C
1 = (0,
√3 − 6) ∨ C
2 = (0,
√3 + 6)
16 mar 17:55
kotek:

|AB|=4
P=2h=12 h=6
C
1(0,......) C
2=(0,........)
16 mar 18:00
chichi:
Super rozwiązanie
16 mar 18:08