prawdopodobienstwo! wykaż, że ..
Paula: Proszę o pomoc w tych dwoch zadaniach
1. Liczba dwuelementowych kombinacji ze zbioru n−elementowego jest równa liczbie permutacji
zbioru pięcioelementowego. Oblicz n.
2. Wykaż, że jeżeli równanie postaci x3+ax+b=0 ma pierwiastek podwójny, to 4a3+27b2=0
6 mar 11:45
Jack:
n
2
1.
= 5!
n!
=5!
(n−2)!*2
(n−2)! * (n−1)*n
=5!
(n−2)!
1
=5!
(n−1)*n
Dalej już chyba proste.
6 mar 18:03
Basia: Chyba 2 w mianowniku "zjadłeś" i coś się "poprzestawiało"
n!
(n−1)*n
=
= 5!
2!(n−2)!
2
(n−1)*n=2*5!
n2−n−2*1*2*3*4*5=0
n2−n−480=0
6 mar 18:07
Jack: Pomyliłem się − licznik odwrotnie z mianownikiem
(n−1) *n = 5!