Prostopadłościany i pole powierzchni.
szman03: Dane są dwa podobne prostopadłościany T1 i T2 . Objętość prostopadłościanu T1 jest równa V,
a objętość prostopadłościanu T2 jest równa 125V. Niech P1 oznacza pole powierzchni całkowitej
prostopadłościanu T1 , P2 − pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu T2 . Wówczas,
zachodzi zależność:
A. P1 = 1125 P2
B. P1 = 125 P2
C. P2 = 2P1
D. P2 = 5P1
16 mar 16:53
szman03: z obliczeniami proszę
16 mar 16:54
janek191:
Mamy
więc
k = 5
zatem
| P2 | | 1 | |
| = 52 = k2 ⇒ P1= |
| P2 |
| P1 | | 25 | |
16 mar 16:57
szman03: czemu k3? skąd to wziąłeś?
16 mar 19:17
kotek:
F
1∼F
2 w skali k >0
to
16 mar 21:03