dany wyraz ciagu
hops: Dzień dobry, mógłby mi ktos moze wytlumaczyc czemu np. w obliczaniu numeru poszczegolnego
wyrazu ciagu an=−2 +12/n dla n≥1 an=4 zachodzi dla jakiego n? (−2 nie jest w liczniku tylko
obok) nie moge wlasnie tego −2 wlaczyc do licznka bo mi wychodzi inny wynik niz gdybym go nie
wlaczyl tylko przeniosl na druga strone?
15 mar 16:37
wredulus_pospolitus:
| | 12 | | 12 | |
an = −2 + |
| = 4 −−−> |
| = 6 −−−> 12 = 6n −−−> n = 2 |
| | n | | n | |
| | 12 | | −2n+12 | |
an = −2 + |
| = |
| = 4 −−−> −2n + 12 = 4n −−−> 12 = 6n −−−> n = 2 |
| | n | | n | |
inny wynik wychodzi
15 mar 16:47
TANG XIN: a
1= −2+12=10
a
2= −2+6=4
jesli chcesz −2 do licznika to wspolny mianownik
| | −2n | | 12 | | −2n+12 | |
an= |
| + |
| = |
| |
| | n | | n | | n | |
15 mar 16:48
hops: ooo dziekuje bardzo! myslalem ze nie powinno byc roznicy jesli dodam do licznika a tu musze
oddzielny ulamek zrobic. milego dnia!
15 mar 16:52
wredulus_pospolitus:
chwila chwila
to Ty zrobiłeś/−aś w ten sposób:
| | 12 | | −2+12 | | 10 | |
−2 + |
| = |
| = |
| |
| | n | | n | | n | |
15 mar 16:58
TANG XIN: Dobre
15 mar 17:27