Rachunek prawdopodobieństwa
Kris: Niech X będzie zmienną losową oraz dane będą E(X)=3 oraz Var(X)=2. Niech Y będzie inną zmienną
losową taką, że E(Y)=0 i Var(Y)=4. Wiemy że zmienne X oraz Y są niezależne.
A) Jaka jest wartość kowariancji X i Y
B) Wyznacz odchylenie standardowe zmiennej losowej U=3X−4Y+10
C) Znajdź wartość oczekiwaną zmiennej losowej V=6XY+3Y2
14 mar 22:03
wredulus_pospolitus:
Z którym podpunktem masz problem? A który udało Ci się zrobić?
14 mar 22:06
Kris: Nie wiem jak to porozbijać z tych wzorów czy mógłbyś zrobić mi te podpunkty rozpisać a ja
zrobię kolejne zadanie analogicznie?
14 mar 22:11
wredulus_pospolitus:
a) skoro X i Y są niezależne, to cov(X,Y) = 0

Zapisać ... zapamiętać
14 mar 22:14
wredulus_pospolitus:
b)
U = 3X − 4Y + 10
Var(U) = Var(3X−4Y + 10) = Var(3X−4Y) = Var(3X) +Var(4Y) − cov(3X*4Y) =
= Var(3X) +Var(4Y) − 0 = 32*Var(X) + 42*Var(Y) = ...
14 mar 22:19
wredulus_pospolitus:
co do (c)
jakie wzory związane z wartością oczekiwaną i wariancją miałeś podane na zajęciach
14 mar 22:24
chichi:
@
wredulus Var(aX + bY) = a
2Var(X) + b
2Var(Y) = 2abCov(X,Y)
14 mar 22:30
chichi:
Mimo iż to nie zmieni wyniku to zapis z
22:19 nie jest poprawny co do wzoru
14 mar 22:31
chichi:
Tam nie miał być = tylko + oczywiście w tym wzorze − missclick
14 mar 22:33
wredulus_pospolitus:
@chichi ... a w którym miejscu ja źle zapisałem

Var(X−Y) = Var(X) + Var(Y) − Cov(X,Y) <−−− w tym wzorze według Ciebie popełniłem błąd
14 mar 22:34
wredulus_pospolitus:
ach ... zjadłem '2' przy pisaniu kowariancji
14 mar 22:37
chichi:
Dlatego napisałem, że nie zmieni to wyniku, ale chodzi o rozpisanie, które jest "błędne"
14 mar 22:39
Kris: Miałem podane różne w zależności od tego jakiego typu jest zmienna losowa, ale w tym zadaniu
chyba korzysta się z własności tych pojęć a nie wzorów na nie bo przecież są podane w
poleceniu
14 mar 22:44
Kris: A jeżeli miałbym policzyć wartość oczekiwaną zmiennej losowej U to czy by to było tak
E(U)=E(3X−4Y+10)=E(3X)+E(−4Y)+E(10)=3E(X)−4E(Y)+10=3*3−4*0+10=19
14 mar 22:48
wredulus_pospolitus:
'różne' to niewiele mi daje
czy miałeś podane jak rozpisać E(X
2) = ....

Bo to będzie potrzebne w (c)
14 mar 22:55
Kris: Szukam i nie widzę a czy pan umie to rozpisać i czy dobrze policzyłem wcześniej ta wartość
oczekiwaną?
14 mar 23:02
wredulus_pospolitus:
dobra
E(V) = E(6XY + 3Y2) = E(6XY) + E(3Y2) = 6E(XY) + 3E(Y2) = // bo X,Y są niezależne // =
= 6E(X)*E(Y) + 3E(Y2) = (*)
zauważmy, że Var(Y) = E(Y2) − [E(Y)]2 −−−> E(Y2) = Var(Y) + [E(Y)]2
(*) = 6E(X)*E(Y) + 3(Var(Y) + [E(Y)]2) = ...
14 mar 23:06
Kris: Juz to rozumiem dziekuje a dobrze tamto zrobiłem?
14 mar 23:14
wredulus_pospolitus:
tak ... dobrze zrobiłeś
14 mar 23:21
Kris: A jak mam takie zadanie
Podać rozkład łączny wektora losowego (X, Y) równego współrzędnym punktu wybranego w sposób
jednostajny z trójkąta na ilustracji.
Podać rozkłady brzegowe wektora losowego (X, Y), czy zmienne losowe X i Y są niezależne?
Δ: (−2,0), (0,2), (2,0)
Zgodnie z prawdopodobienstwem geometrycznym.
15 mar 17:05
chichi:
Na którym etapie pojawia się problem?
16 mar 16:02
Kris: Nie wiem żadnego podpunktu
18 mar 00:29