Zrozumienie pochodnej
Monika04: Witam,
pochodna funkcji f(x) = x2 jest równa f`(x) = 2x.
I teraz moje pytanie: Co oznacza 2x? Co mówi mi wykres pochodnej?
Narysowałam sobie wykres funkcji kwadratowej f(x) = x2,
jak również funkcję liniową pochodnej. Na początku myślałam, że pochodna daje nam do
zrozumienia
o ile zmienia się wartość funkcji np. pochodna f`(1) = 2, f`(2) = 4. Ale byłam totalnie w
błędzie, ponieważ
f(1) = 1, f(2) = 4, a więc nie zmienia się o wartość pochodnej. Totalnie nie potrafię sobie
tego
wyprowadzić w głowie.
14 mar 18:49
wredulus_pospolitus:
Wartość pochodnej w punkcie x0 mówi nam o tym pod jakim kątem jest styczna do wykresu f(x) w
tym że właśnie punkcie (a konkretniej tanges tego kąta jest równy wartości pochodnej w tymże
punkcie).
W efekcie dostajemy informację (nie wprost co prawda) 'jak szybko rośnie/maleje' funkcja f(x) w
otoczeniu punktu xo
Więc dobrze kombinowałaś, tylko pochodna nie daje nam informacji o wzroście funkcji na 'dużym'
przedziale jak pomiędzy x=1 a x=2 ... bo ta pochodna 'po drodze' się zmienia (w tym przypadku
się zwiększa z początkowego f'(1) = 2 do ostatecznie f'(2) = 4) co przekłada się na to, że
funkcja f(x) zaczyna szybciej rosnąć ... dlatego f(2) ≠ 3 tylko f(x) = 4 > 3
14 mar 19:09
Monika04: @wreduluspospolitus nie rozumiem tego ostatniego "dlatego f(2) ≠ 3 tylko f(x) = 4 > 3" : /
14 mar 21:30
wredulus_pospolitus:
f'(1) = 2 prawda

prawda ... więc można się spodziewać, że skoro f(1) = 1 to f(2) = 1+2 = 3
(przyrost o 2 jednostki przy zwiększeniu x o 1 jednostkę)
ale f'(x) = 2x <−−− jest to funkcja której wartość rośnie wraz ze wzrostem 'x'
f'(1) = 2
ale już f'(1.25) = 2.5 ; f'(1.5) = 3 ; f'(1.75) = 3.5 co oznacza, że funkcja f(x) na przedziale
x∊(1,2) będzie 'coraz szybciej rosnąć' związku z tym, przyrost wartość pomiędzy f(1) a f(2)
będzie większa od 2 jednostek (które by wychodziły z wartości f'(1) = 2)
nie wiem czy to Ci to jakoś rozjaśniło
14 mar 21:37
Monika04: tak, rozjaśniło, dziękuję
14 mar 22:14