Zadanie produkcyjne - ile potrzeba maszyn do produkcji?
Nieznajomy_23: Przedsiębiorstwo otrzymało zamówienie na 2000 szt. produktu. Termin dyrektywny to 1
miesiąc. Wyrób wytwarzany jest na maszynie, której planowana wydajność wynosi 6j/h. Oczekiwany
stopień wykorzystania tej maszyny to 85%. Przedsiębiorstwo pracuje na 1 zmianę 5 dni w
tygodniu.
Pracownicy zgodzili się, że w razie potrzeby mogą pracować w weekendy. Ile należy uruchomić
maszyn,
jak zorganizować produkcję?
Zamówienie = 2000 j.
Termin realizacji = 1 miesiąc
Maszyna = 6 j/h * 85 % = 5,1 j/h = 5 j/h − faktyczna wydajność maszyny
(z uwzgl. 85% wykorzystania)
Maksymalny czas pracy 1 maszyny = 2000 j/h / 5j/h = 400 h − wymagany czas pracy 1 maszyny
(aby spełnić zamówienie na 2000 j.)
Możliwości czasu pracy:
1. Podstawa − bez weekendów: 8h (1 zmiana) * 20 dni roboczych = 160h
2. Z weekendami: 8h * 20 dni roboczych + 8 dni weekendowych = 8h * 28 dni roboczych = 224h
W jaki sposób policzyć ile potrzeba maszyn i ile dni: <20−28> dni, aby każda z maszyn pracowała
po 400h?
Maszyna może pracować po 8h, 1 zmiana
14 mar 13:08
wredulus_pospolitus:
wow wow wooow −−− dlaczego na wstępie obcinasz 0,1j/h

Proszę o uzasadnienie tego faktu (wiem
dlaczego, ale nie widzę uzasadnienia − a jest to istotne)
po drugie −−− dlaczego przyjmujesz, że miesiąc ma 20 dni roboczych
14 mar 13:13
Nieznajomy_23: Bo w tego typu zadaniach ponoć obcinamy sztuki w dół − tak prowadząca mówiła.
20 dni roboczych − w poprzednich zadaniach też tyle się pojawiało, więc tyle przyjąłem.
14 mar 13:17
chichi:
No do góry na pewno nie da rady
14 mar 13:22
Nieznajomy_23: mam 400h do rozdysponowania na <20−28 dni>, tylko 1 zmiana, czyli 8h.
Ile dni potrzeba na wykonanie 2000 j. produktu i ile maszyn?
14 mar 13:23
wredulus_pospolitus:
To nieznajomy −−− pomyśl dlaczego tutaj obcinamy, a gdyby był inny wymiar godzinowy to już
byśmy nie obcinali bądź obcinali inną część.
Przy produkcji 5.1 j/h i przy 8h dniu pracy maszyna może wyprodukować 40.8j dziennie.
Można tutaj się oczywiście kłócić, czy maszyna nie może 'dokończyć' produkcji następnego dnia
(patrz np. linie montażowe samochodów).
Jeżeli uznamy, że nie ... to znaczy że dziennie może wyprodukować 40 jednostek i stąd mamy −−−>
40/8 = 5j/h
gdybyśmy mieli natomiast 10 godzinny dzień pracy, to maszyna produkowałaby: 5.1*10 = 51.0 j
dziennie, czyli nic nie obcinamy −−− maszyna jedzie pełną parą i wyrabia dokładnie tyle ile
może pełnych sztuk każdego dnia.
"W poprzednim zadaniu przyjąłem 20 dni roboczych" −−− to NIE JEST żadne wyjaśnienie. Jeżeli
byś powiedział, że ustaliliśmy, że miesiąc składa się z dokładnie 4 pełnych tygodni, to co
innego.
A teraz do samego zadania −−− co Ty pierdolisz, że 'każda z maszyn pracowała po 400h'

ŁĄCZNY czas pracy maszyn ma wynieść 400h (tyle łącznie czasu zajmie wyprodukowanie 2'000
jednostek). Jeżeli masz dwie maszyny − będzie potrzebował zaledwie 200h na każdej z nich ...
czyli 25 dni pracy po 8h dziennie.
Przy trzech maszynach będzie to niespełna 17 dni pracy.
14 mar 13:29
Nieznajomy_23: Tak, 400h to łączny czas pracy maszyny. Mój błąd.
"Jeżeli masz dwie maszyny − będzie potrzebował zaledwie 200h na każdej z nich"
Dlaczego 2 maszyny na 200h?
4 maszyny po 100h też by dały sumę 400h do wypracowania ŁĄCZNIE
14 mar 13:43
wredulus_pospolitus:
Chłopie −−− masz miesiąc czasu na zrobienie zamówienia ... tj. 160 − 224 h.
Chcesz zoptymalizować koszty (po to są te zadania, mimo że jeszcze tego kosztu nie liczysz).
Co się bardziej opłaca −−−
1) Zrobić zamówienie w 4 dni, wynajmując/kupując 9 dodatkowych maszyn? A później chłopakom
płacić postojowe?
2) Zrobić zamówienie w 25 dni pracy (5 dni weekendowych w miesiącu + dni robocze) przy pomocy
dwóch maszyn, w momencie gdy koszty pracowników nie przewyższają kosztu najmu/zakupu (i
zapewnienia hali, transportu, itd.) dla dodatkowych maszyn?
Zresztą w zadaniu masz: "ile trzeba maszyn" ... i odpowiedź brzmi: trzeba ich MINIMUM 2
14 mar 15:07