Równanie różniczkowe Bernoulliego
Julek45: Rozwiązać równanie Bernoulliego:
y'+y+xsqrt(y)=0
14 mar 02:22
Min. Edukacji: No to wykonać!
Czas start
14 mar 07:28
Xiao Ning: A co to jest xsqrt(y)?
14 mar 07:59
wredulus_pospolitus:
xsqrt(y) to inaczej x*
√y
14 mar 08:20
wredulus_pospolitus:
ja bym to zrobił w ten sposób:
y' + y + x
√y = 0
2u' + u = −x
2u' * e
x/2 + u * e
x/2 = −x*e
x/2
(2u*e
x/2)' = −∫xe
x/2 dx
pozostaje do policzenia prosta całeczka, podzielenie przez 2e
x/2 i powrót z podstawienia
14 mar 08:53
Julek45: Dziękuję za pomoc.
15 mar 03:02