Zbadaj czy istneije taka wartość wsółczynnika a , dla której wielomiqny W(x) i
Sandra: Zbadaj czy istneije taka wartość wsółczynnika a , dla której wielomiqny W(x) i [Q(x)]2 sa
równe jeslo Q(x)=x2+ax−1, W(X)=x4+2x3+x2−2x+1
6 mar 11:23
Basia:
podnieś Q(x) do kwadratu
[Q(x)}2 = (x2+ax−1)2=.................
o porównaj z W(x)
6 mar 11:27
Sandra: [Q(x)]
2= x
4+ax
2−1
w(x)=[Q(x)]
2
x
4+2x
3+x
2−2x+1= x
4+ax
2−1
i teraz to policzyć
6 mar 11:36
Noah: zle
6 mar 11:37
Sandra: a jak
6 mar 11:51
Noah: sprobuj zastosowac ten oto wzor: (a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
6 mar 11:55
Sandra: skąd ty masz ten wzór
6 mar 12:03
Noah: kiedys szperalem w internecie i znalazlem... lubie poglebiac swoja wiedze
6 mar 12:05
Sandra: a możesz zapisac to zadanie bo kompletnie sie pogubiłam
6 mar 12:06
Noah: napisz wzor a ty podstawisz bo trzeba pracowac

(a+b−c)
2=a
2+b
2+c
2+2ab−2ac−2bc
6 mar 12:07
Sandra: ok ale dalej mi pomozesz jak co
6 mar 12:09
Noah: duzo jest tu nas matematykow wiec sie nie martw
6 mar 12:14
Sandra: ja tez chce umieć tak matematykę
6 mar 12:15
Noah: ja kocham matematyke duzo zadan robie rob i ty czytaj podrecznik a uwierz za nim sie kapniesz
smiagasz ze hoho z ta matma
6 mar 12:16
Sandra: czyli wyszło mi x4+ax2−1+2ax3+2x2+2ax
6 mar 12:16
Noah: Jak bylem w pierwszej klasie LO to nowe rzeczy bralem i wszystko ciezko bylo dopiero po pol
roku sie przyzwyczzailem teraz jest juz latwo...

a wiec jest to kwestia czasu
6 mar 12:17
Sandra: a jaki podręcznik czytać najlepiej

w szkole używamy "matematyka w otaczającym nas świecie"
6 mar 12:18
Noah: zle
6 mar 12:21
Sandra: czyli wynika z tego że a=1 bo gdy podstawimy 1 pod a to wyjdzie nam to samo co W(x) dobrze
mysle
6 mar 12:22
Noah: znaczy czytaj takie jakie amsz w szkole ale zle pomnozylas...
6 mar 12:22
Noah: czekaj policze na kartce
6 mar 12:22
Sandra: juz licze na nowo i juz wiem gdzie mam błąd
6 mar 12:23
Sandra: x4+ax2+1+2ax3−2x2−2x
6 mar 12:25
Noah: a W(x) dobrze przepisalas?
6 mar 12:28
Sandra: W(x)=x
4+2x
3+x
2−2x+1
a to drugi raz dobrze zrobiłam(rozwiązałąm)
6 mar 12:30
Noah: bo wychodzi 1 gdy w W(x) przy x2 bedzie minus
6 mar 12:31
Noah: chyba powinno byc a2x2 bo np (2x−1)2= 4x2−4x+1
6 mar 12:31
Noah: ogolnie mi wyszlo tak x4+2ax3+(a2−2)x2−2ax+1
6 mar 12:34
Noah: skoncze to zadanie
6 mar 12:37
Noah:
x4+2ax3+(a2−2)x2−2ax+1=x4+2x3+x2−2x+1
w ukladzie:
2a=2
a2−2=1
−2a=−2
rozwiazujac w ukladzie dalej
a=1
a=3 => a=√3 ⋁ a=−√3
a=2
zatem nie istnieje parametr a dla ktorego W(x)=[Q(x)]2
6 mar 12:40
Sandra: a możesz mi wysłac jeszcze linka z jakeij zakładki moge się uczyc do równań i nierówności
6 mar 12:41
Sandra: dzięki
6 mar 12:44
Noah: najlepsze to sa zbiorki masz jakies zbiorki zadan?
6 mar 12:46
Sandra: repetytorium maturzysty greg
6 mar 12:51
Noah: moze byc ale tez rob z innych zbiorkow bo zadanie moze byc takie same ale tresc inna wiec
dlatego mowi sie duzo zadan robic trzeba
6 mar 12:53
Sandra: może być

czy mam jeszcze w coś innego sie zaopatrzyć
6 mar 12:54
Noah: jak chcesz jesli uwazasz ze ci wystarczy to nie kupuj a jak nie to porozmawiaj z prof od
matematyki i ci doradzi...
6 mar 12:55
Basia: do matury zbiór zadań Andrzeja Kiełbasy
6 mar 13:47
Sandra: a co jeśli nei będę umiała rozwiązać zadania
6 mar 14:10
Basia: są tam też przykłady rozwiązań; poza trym jest forum; zawsze można poprosić o wskazówki
6 mar 14:21