matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Wyznacz kąt rozwarty α
Rym:
Wyznacz kąt rozwarty α, jeśli wiadomo, że cosα= −
1
2
Wiem, że to 120 stopni, ale jak to zapisać
13 mar 20:25
wredulus_pospolitus:
może tak:
1
cosα = cos(90
o
+β) = −sinβ = −
−−−> β = 30
o
−−−> α = 90
o
+ 30
o
= 120
o
2
13 mar 20:49
Mila:
1
cosx=
2
π
x=±
3
0<α<π
1
cosα=−
2
π
2π
π
α=π−
=
lub α=π+
> π − nie odpowiada war. zadania.
3
3
3
13 mar 20:49