matura rozszerzona
Marta:

Kąt ostry rombu ABCD ma miarę 60 stopni . Na bokach AB i AD tego rombu wybrano punkty –
odpowiednio – E i F takie, że |BE | = |AF | = 1/3|AB | . Odcinki BF i DE przecinają się w
punkcie P (zobacz rysunek).
Wykaż, że punkt P leży na okręgu opisanym na trójkącie BCD .
13 mar 19:27
Marta: Na pewno wiem, że trójkąt BCD jest równoboczny, więc można na nim opisać okrąg, ale jak
udowodnić, że punkt P leży na okręgu?
13 mar 19:28
Marta: 
?
13 mar 20:21
Eta:

trójkąty ABF i BED są przystające z cechy (kbk)
trójkatyBEP i BAF są podobne z cechy (kkk)
to |∡BPE|=|∡BAF|= 60
o
zatem kąt |∡BPD|=γ=180
o−60
o=120
o
więc na czworokącie BCDP można opisać okrąg,
który jest okręgiem opisanym także na ΔBCD
więc P należy do tego okręgu
co kończy dowód
13 mar 20:29
Marta: Dziękuję
13 mar 20:44
Eta:
miało być ......... z cechy (bkb)
13 mar 21:06