Oblicz granice
Xyz: Lim 41−x −1(x−1)2
x→1
13 mar 17:19
wredulus_pospolitus:
wspólny mianownik i liczysz granice jednostronne
13 mar 17:29
Xyz: W odpowiedzi jest −nieskończoność
A jak liczę od prawej strony go wychodzi − a od lewej+
13 mar 19:32
wredulus_pospolitus:
pokaż obliczenia
13 mar 19:57
wredulus_pospolitus:
to wskażę błąd
13 mar 19:59
Xyz: 4x+5
—————−
−(x−1)(x+1)
13 mar 20:36
wredulus_pospolitus:
wooooow ... absolutnie nie
| 4 | | 1 | | 4 | | 1 | | −4(x−1) − 1 | |
| − |
| = − |
| − |
| = |
| = ... |
| 1−x | | (x−1)2 | | x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
13 mar 20:43
Xyz: Ale nadal wynik ma wyjść −niesk
13 mar 20:45
Xyz: Wiec nmg tego rozpisać
13 mar 20:46
Mila:
| | −4x+4−1 | | −4x+3) | | c− | |
limx→1 |
| =limx→1 |
| = |
| =−∞ |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | | 0+ | |
13 mar 20:56
Mila:
| | c− | |
Powinno być w klamrach: [ |
| ] |
| | 0+ | |
13 mar 21:00