Trygonometria
Tom: Wykaż, że dla dowolnego kąta α, takiego, że 90 < α < 180 prawdziwa jest równość:
cos4α + cos4αsin2α = tg2α * cos6αsin2α
Nie wiem czy to dobrze robię, ale po lewej wyszło mi cos4α(1+sin2α),a po prawej cos4α
13 mar 16:14
Xiao Ning: | | sin2α | | cos6 | |
P= |
| * |
| =cos4*sinα |
| | cos2α | | sinα | |
13 mar 17:12
Eta:
Myślę,ąe taka jest ta tożsamość
| | cos6α | |
cos6α+cos4α*sin2α= tg2α* |
| |
| | sin2α | |
13 mar 17:50
Mila:
L=cos
6α+cos
4α*sin2α
Wtedy:
1) sinα≠0
2)
L=cos
4α*(cos
2α+sin
2α)=cos
4α
| | sin2α | | cos6α | |
P= |
| * |
| =cos4α=L |
| | cos2α | | sin2α | |
13 mar 22:46