Prawdopodobieństwo
Prawda: Zad. 1
Ze zbioru {1, 2, 3, ..., 18, 19} losujemy kolejno dwie liczby bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) A − wylosowane liczby są liczbami pierwszymi.
b) B − pierwsza z wylosowanych liczb jest liczbą parzystą, a druga − liczbą pierwszą.
Zad. 2
Na okręgu zaznaczono 7 punktów.
a) Oblicz, ile jest różnych trójkątów o wierzchołkach w tych punktach.
b) Wyznacz liczbę wszystkich wielokątów o wierzchołkach w tych punktach.
Zad. 3
Na loterię przygotowano 100 losów, w tym n wygrywających. Gracz kupił dwa losy.
a) DLa n=8 oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród zakupionych losów dokładnie jeden jest
wygrywający.
b) Wyznacz najmniejszą liczbę losów wygrywających, dla której prawdopodobieństwo zakupienia
| | 17 | |
dokładnie jednego losu wygrywającego jest większe niż |
| . |
| | 66 | |
Proszę o pomoc, nie wiem jak poprawnie rozwiązać powyższe zadania.
13 mar 14:37
I'm back:
A jak wyglądają Twoje próby wykonania powyższych zadań?
13 mar 14:41
Prawda: Zad. 1
|Ω|=19*18
Liczby pierwsze: {2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19}
Liczby parzyste: {2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18}
|A|=8*7
|B|=|B
1|+|B
2|
B
1 − liczba pierwsza równa 2 i liczba parzysta różna od 2.
|B
1|=1*8=8
B
2 − liczba pierwsza różna od 2 i liczby parzyste.
|B
2|=7*9=63
|B|=8+63=71
Zad. 2
13 mar 21:10
wredulus_pospolitus:
1)
a) ok
b) ok
2) ok
można też w inny sposób to zapisać:
każdy punkt może podjąć decyzję −−− jest w wielomianie lub nie jest.
stąd mamy 2
7 możliwości ... ale musimy odjąć trzy sytuacje: wszystkie punkty podjęły decyzję
że nie są w wielomianie, dokładnie jeden punkt chce być w wielomianie, dokładnie dwa punkty
chcą być w wielomianie
13 mar 21:17
wredulus_pospolitus:
3)
| | n*(100−n)*2 | | 17 | |
b) P = |
| > |
| i rozwiązujesz nierówność |
| | 100*99 | | 66 | |
13 mar 21:19
Prawda: Zad 3.
Czy mogę to zrobić biorąc pod uwagę kolejność losowania czy muszę z dwumianu Newtona?
Dla n=8
Gdy biorę pod uwagę kolejność:
|Ω|=100*99
A − jeden los wygrywający
|A|=8*92
| | 8*92 | | 2*92 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 100*99 | | 25*99 | |
A jeśli nie biorę pod uwagę kolejności:
A − jeden los wygrywający
13 mar 21:59
Prawda: Czyli w moich obliczeniach przy braniu pod uwagę kolejności brakuje
bo muszę wziąć pod uwagę, że najpierw mogę wylosować los wygrywający, a następnie przegrywający
i na odwrót?
13 mar 22:03
wredulus_pospolitus:
dokładnie (odnośnie tej brakującej '2')
13 mar 22:47