Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny
Zuzia: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Jedna z krawędzi bocznych jest wysokością
ostrosłupa.
Pole podstawy jest równe polu prostopadłej do podstawy ściany bocznej. Oblicz tangens kąta
nachylenia krawędzi bocznej nie będącej wysokością do krawędzi podstawy.
Proszę o pomoc, nie mogę tego ogarnąć, za każdym razem wychodzi mi co innego
13 mar 13:37
wredulus_pospolitus:
To pokaż jak liczysz (łącznie z rysunkiem który robisz)
13 mar 13:41
wredulus_pospolitus:
| | hostrosłupa | | hpodstawy | |
tgα = |
| = |
| = ... |
| | apodstawy | | apodstawy | |
13 mar 13:44
Zuzia: Ok, więc tak po porównaniu pola podstawy do pola tej ściany bocznej, wyszło mi, że
H=a√32,
h podstawy ma taki sam wzór, więc tgα=Hh i wyjdzie 1?
13 mar 15:02
Zuzia: I jeśli to jest dobrze, to mógłbyś wstawić jakiś przykładowy rysunek? Bo ja tutaj nie umiem
rysować,
a chciałabym zobaczyć czy dobrze zaznaczyłam ten kąt
13 mar 15:03
I'm back:
Masz obliczyć tangens KRAWĘDZI BOCZNEJ nie będącej wysokością ostroslupa a nie ściany bocznej
nie zawierającej wysokości ostroslupa
13 mar 15:10
wredulus_pospolitus:

czyli ten tangensa tego kąta masz wyznaczyć
13 mar 15:13
wredulus_pospolitus:
bo ten kąt jest pomiędzy krawędzią boczną (nie będącą wysokością ostrosłupa) a krawędzią
podstawy
13 mar 15:14
Zuzia: Ok. czyli tgα to będzie Ha i po podstawieniu wyjdzie w takim razie √32? Czy teraz
dobrze
rozumiem?
13 mar 17:54
wredulus_pospolitus:
si seniorita
13 mar 18:14