matematykaszkolna.pl
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny Zuzia: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Jedna z krawędzi bocznych jest wysokością ostrosłupa. Pole podstawy jest równe polu prostopadłej do podstawy ściany bocznej. Oblicz tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej nie będącej wysokością do krawędzi podstawy. Proszę o pomoc, nie mogę tego ogarnąć, za każdym razem wychodzi mi co innego
13 mar 13:37
wredulus_pospolitus: To pokaż jak liczysz (łącznie z rysunkiem który robisz)
13 mar 13:41
wredulus_pospolitus:
 hostrosłupa hpodstawy 
tgα =

=

= ...
 apodstawy apodstawy 
13 mar 13:44
Zuzia: Ok, więc tak po porównaniu pola podstawy do pola tej ściany bocznej, wyszło mi, że H=a32, h podstawy ma taki sam wzór, więc tgα=Hh i wyjdzie 1?
13 mar 15:02
Zuzia: I jeśli to jest dobrze, to mógłbyś wstawić jakiś przykładowy rysunek? Bo ja tutaj nie umiem rysować, a chciałabym zobaczyć czy dobrze zaznaczyłam ten kąt
13 mar 15:03
I'm back: Masz obliczyć tangens KRAWĘDZI BOCZNEJ nie będącej wysokością ostroslupa a nie ściany bocznej nie zawierającej wysokości ostroslupa
13 mar 15:10
wredulus_pospolitus: rysunek czyli ten tangensa tego kąta masz wyznaczyć
13 mar 15:13
wredulus_pospolitus: bo ten kąt jest pomiędzy krawędzią boczną (nie będącą wysokością ostrosłupa) a krawędzią podstawy
13 mar 15:14
Zuzia: Ok. czyli tgα to będzie Ha i po podstawieniu wyjdzie w takim razie 32? Czy teraz dobrze rozumiem?
13 mar 17:54
wredulus_pospolitus: si seniorita
13 mar 18:14