Wyznacz równanie prostej
Iza123: Wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest wysokość trójkąta ABC przeprowadzona
z wierzchołka C, jeśli A= (−6, −2), B= (6, −4), C+ (4, −3) oraz długość środkowej AE.
13 mar 13:32
wredulus_pospolitus:
Krok 1:
prowadzimy prostą przez punkty A i B
Krok 2:
wyznaczamy współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do tej z kroku 1
Krok 3:
wyznaczamy prostą o współczynniku kierunkowym z kroku 2, przechodzącą przez punkt C
Obliczenie środkowej pozostawiam Tobie (można użyć wzoru, który będzie wymagał od nas tylko
policzenia długości boków trójkąta)
13 mar 13:39
Iza123: Dzięki wielkie, wyszło mi, że prosta AB to y= −16x −3 a ta poprowadzona z wierzchołka C
y= 6x − 26.
Mógłbyś powiedzieć czy to jest dobrze? A co tej środkowej to jaki jest wzór? Sorry, ale
naprawdę
tego nie ogarniam
13 mar 14:25
I'm back:
Prawie
y = 6x − 2
7 
Wpisz sobie 'środkowa trojkata' w Google a znajdziesz odpowiedni wzór na długość srodkowej
13 mar 14:52
Iza123: Mógłby ktoś policzyć mi tą środkową? Bo kompletnie mi to nie wychodzi.
Pięknie proszę
13 mar 19:56
wredulus_pospolitus:
jakie wyszły Ci długości boków tego trójkąta
13 mar 20:00
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
|AE| = |
| √2(|AB|)2 + 2(|AC|)2 − (|BC|)2 podstawiasz długości boków i liczysz |
| | 2 | |
13 mar 20:01
Iza123: Wyszedł mi √122
13 mar 20:05
Mila:
A=(−6,−2)
| | √493 | |
|AE|=√112+(−32)2=√121+(9/4)= |
| |
| | 2 | |
13 mar 21:10