Dany jest odcinek o końcach
Adam: Dany jest odcinek o końcach A= (−5, −7), B= (3, −13). Wyznacz równanie prostej, w której
zawarta jest symetralna tego odcinka.
13 mar 13:05
janek191:
S − środek odcinka AB
| | −5+3 | | −7 −13 | |
S = ( |
| , |
| )= ( −1, −10) |
| | 2 | | 2 | |
a − współczynnik kierunkowy pr, AB
| | −13 −(−7) | | 3 | |
a = |
| = − |
| |
| | 3 − (−5) | | 4 | |
Teraz wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez punkt S.
13 mar 13:15
Adam: Dziękuję bardzo, wyszedł mi wynik y=43x − 263, czy to będzie dobrze?
13 mar 14:31