Które wyrazy ciągu są liczbami całkowitymi?
Aleksandra: | | 4n − 1 | |
Które wyrazy ciągu an= |
| są liczbami całkowitymi? |
| | 2x − 3 | |
13 mar 12:11
Aleksandra: tam powinno byc 2n−3
13 mar 12:12
I'm back:
Kiedy 4n−1 może być podzielne przez 2n−3?
4n−1 = 2n−3 + 2n−3 + 5
| | 4n−1 | | 5 | |
Tak więc |
| = 2 + |
| |
| | 2n−3 | | 2n−3 | |
Kiedy to będzie liczba całkowita? Wtedy kiedy 2n−3 dzieli bez reszty 5. Czyli kiedy:
2n−3 = − 5 lub 2n−3 = − 1 lub 2n−3 = 1 lub 2n−3 = 5
Dokoncz
13 mar 12:19
I'm back:
I pamiętaj że n>0 i oczywiście n∊N
13 mar 12:19
janek191:
| | 4 n − 1 | | 4n −6 +5 | | 5 | |
an = |
| = |
| = 2 + |
| |
| | 2 n − 3 | | 2 n −3 | | 2 n −3 | |
Musi być
2n − 3 = − 1 lub 2n −3 = −5 lub 2 n − 3 = 1 lub 2n − 3 = 5 i n ∊ ℕ
więc
n = 1 lub n = 2 lub n = 4
=====================
13 mar 12:26
Aleksandra: czemu ta 5 musi byc?
13 mar 12:56
wredulus_pospolitus:
4n−1 = 4n−6 + 5 prawda

prawda

4n−6 + 5 = 2(2n−3) + 5 prawda

prawda

stąd ta 5
13 mar 12:59
janek191:
Bo 5 jest podzielne przez: −1, − 5, 1, 5

oraz
4 n − 1 = ( 4n − 6) + 5
13 mar 13:00
Aleksandra: dzieki
13 mar 13:02