Wyznacz kierunek najszybszego wzrostu funkcji
Radkoo: F(x,y,z)=(x2+y2)*e2x+3y+z2/x
13 mar 11:02
wredulus_pospolitus:
co jest licznikiem? tylko z2 czy także pierwszy iloczyn ?
13 mar 11:35
janek191:
| | (x2 + y2)*e2x + 3y + z2 | |
F(x,y,z) = |
| ? |
| | x | |
13 mar 13:03
Radkoo: Tylko z2, przepraszam, mogłem to od razu zaznaczyc
13 mar 13:18
wredulus_pospolitus:
Hmmm ... nie wiem czy oto chodzi, ale ja bym zrobił to w ten sposób:
x−> 0+ ; y −> +∞ ; z −> ±∞
rozumowanie −−− x−>0+ daje nam 'główny wzrost' (przy stałym z) dzięki zbliżaniu się do
asymptoty pionowej ... dokładamy do tego z−>±∞ aby jeszcze 'zbustować' tenże wzrost
pozostaje nam iloczyn, w którym jeżeli przyjmiemy x=0 to mamy y2*e3y czyli iloczyn dwóch
funkcji które rosną w +∞ ... stąd y−>+∞
Jednak nie wiem czy taki właśnie był zamysł autora zadania.
13 mar 13:35