proszę o rozwiązanie
anna: Wykaż, że jeżeli ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym, to
(a1a2a3 ⋅ ...⋅a100)2 = (a1a100) 100
12 mar 07:14
I'm back:
1) Czy DOKLADNIE, słowo w słowo, tak wygląda treść zadabia?
2) Na jakim poziomie nauczania jesteś?
12 mar 07:48
I'm back:
3) Zadanie z książki? Dane przez nauczyciela? Czy inwencja twórcza osoby trzeciej?
12 mar 07:48
janek191:
L = (a1*a1*q* a1*q2*... *a1*q99)2 =( (a1100)2*[q(1+2+...+99)]2 =
= (a1)200* [q(99*50)]2 = (a1)200*q100*99
P = (a1*a100)100 = (a1)100*[a1*q99]100= (a1)100*(a1)100*q99*100=
= (a1)200*q99*100
12 mar 08:28
anna: zadanie jest z matury próbnej podstawowej z dnia 17 kwiecień 2021 zad 33 za 2 punkty
12 mar 16:47
anna: dziękuję bardzo
12 mar 16:52
Mila:
W skończonym ciągu geometrycznym iloczyn wyrazów jednakowo odległych
od początku i końca jest stały i równy jest iloczynowi wyrazu pierwszego i ostatniego.
W Twoim zadaniu:
(a2*a99)= (a1*a100 ) Sprawdzaj
(a3*a98)=(a1*a100 ) itd
Masz 50 takich iloczynów:
(a1*a100)*(a2*a99)*......*(a50*a51)
(a1a2a3 ⋅ ...⋅a100)2 =((a1*a100)50)2=(a1*a100)100
12 mar 17:25
anna: dziękuję
14 mar 13:01