matematykaszkolna.pl
Wzór anonim123: Czy (ab)1=b1*a1?
11 mar 11:51
anonim123: −1 mają być w potęgach
11 mar 11:53
Tang Xin: (a*b)x=ax*bx więc?
11 mar 11:59
mat: Aż strach bierze,że taka osoba studiuje matematykę
11 mar 12:01
anonim123: Tang Xin chyba się zgadza?
11 mar 12:03
Tang Xin: mat kiedyś był tez uzytkownik Adam kóry także udawał głupiego (tak teraz po latach myślę) i domyślam sie kim teraz jest Byc może teraz anonim123 także takiego udaje Zachowajmy dystans do tego
11 mar 12:08
kolos: Proszę nie posługuj się chińszczyzną w tak dramatycznych czasach No coment ! emotka
11 mar 12:11
Tang Xin: kolos. Znam też kilka słow w języku koreańskim. Pozdrawiam i życzę spokoju w tych czasachemotka
11 mar 12:15
Tang Xin: kolos tak dla żartu.Prawie każdy z nas je chińskie zupki (ja jem)emotka
11 mar 12:18
anonim123: Może ktoś odpowiedzieć na pytanie?
11 mar 12:20
Tang Xin: Dobrze . Czego nie rozumiesz ?
11 mar 12:21
kolos: Cukrzyca i chińskie zupki? zabójstwo ! ( świństwo!)
11 mar 12:23
anonim123: Dzięki😏
11 mar 12:24
Tang Xin: Wiem ale żyjemy w takich czasach że nie ma czasu na myślenie i inne rzeczy .To jest przykre
11 mar 12:35
chichi: Nie ma czasu na myślenie, to na co jest czas?
11 mar 12:44
Fałszywy 6-latek: anonim123 11:51 tak , Tang Xin 11:59 to jest prawda tylko gdy mnożenie jest przemienne podróbka musi poprawiać oryginał, co za czasy
11 mar 12:46
kolos:
11 mar 12:49
Xiao Ning: emotka
11 mar 12:59
ite: anonim123 to pytanie dotyczy macierzy?
11 mar 13:10
chichi: @ite a po co to komu wiedzieć, każdy napisze co innego i każdy ostatecznie będzie miał rację... Powinno się usuwać takie puste pytania Dla macierzy: (Πk=0NAk)−1 = Πk=0NAN−k−1
11 mar 13:58
ite: Wiem, że nie otrzyma się poprawnego wyjaśnienia, dopóki nie zada się precyzyjnego pytania. Ale anonim123 zwykle dąży do otrzymania jakiejkolwiek odpowiedzi i to jest dosyć oryginalne.
11 mar 14:26
Xiao Ning: Nie zgadzam się z tą opinia
11 mar 14:40
ite: Bez podania, jakimi obiektami są a i b, ani jakie działania są na nich wykonywane, trudno ocenić poprawność przekształceń.
11 mar 16:18
Xiao Ning: ite nie chce sie z Tobą sprzeczać ale tutaj polecenie było wyrażne Chodziło o potegi i zapis był taki jak w potęgach (−1 ma być w potęgach ) Pozdrawiam i życzę miłego dnia ,gdyz wszystkim nam potrzeba teraz spokoju
11 mar 16:32
chichi: Ale chodzi o to, że nei wiemy czym są obiekty a oraz b − liczbami, macierzami, a może jeszcze czymś innym?
11 mar 16:42
janek191: Macierze oznaczamy wielkimi literami, np. A,B ,C itp.
11 mar 17:11
chichi: A jak ktoś sobie oznaczy mała literą to co?
11 mar 17:19
Xiao Ning: Jeśli napiszę AXB to wiem że to iloczyn kartezjański Jeśli napiszę AxB to też będzie iloczyn kartezjański? Według mnie nie bo symbol (x) to symbol mnozenia był lub symbol iloczynu wektorowego(cokolwiek to jest bo nie jestem po studiach) Więc uważam że janek 191 ma racje . Zobacz jak równania macierzowe sa pisane Pozdrawiam
11 mar 17:45
chichi: Ale to nie chodzi o to, ja również oznaczam macierze wielkimi literami, ale nie byłoby błędu gdyby ktoś oznaczył tę macierz mała literą, bo liczy się definicja obiektu matematycznego, a nie kwestia jego oznaczenia... Iloczyn kartezajnski to ani 'x' ani 'X', a o czym teraz piszesz o macierzach czy o zbiorach? Macierze oznaczamy wielkimi literami tak samo jak zbiory, o rety. Bo to tylko kwestia oznaczenia, jak ktoś napisze A to co ja mam od razu mówić, że jest to macierz? A może to jednak jakiś zbió. Należy wyraźnie pisać z jakimi obiektami mamy do czynienia, a nie takie suche 'literki'. Spójrz jak pisze się polecenia do zadań w matematyce
11 mar 17:54
chichi: Do iloczynu kartezjańskiego oraz iloczynu wektorowego używamy tego samego symbolu. I tu chodzi właśnie o mnożenie, 'product' to z angielskiego iloczyn. Ale żeby odróżnić od mnożenia na liczbach, dosyć abstrakcyjne mnożenie przez siebie obiektów matematycznych takich jak np. wektory użyto właśnie innego symbolu, aby nie kojarzyło się ze 'zwykłym, szkolnym mnożeniem'. Tak samo jak zrobiono to w przypadku działań dla zbiorów, aby odróżnić to dodawanie w świecie liczb, wymyślono nowe symbole, które zapewne znasz
11 mar 18:07
Xiao Ning: chichi Dobrze .Zgodnie z Twoją sugestią jeśli napiszę zbiór a zamiast A bo zazycze sobie ja osobiście tak oznaczyć zbior to bedzie dobrze ? No nie . Pewnych oznaczeń raczej się nie zmienia . I o to mi chodziło Odpowiadam tylko na Twoje pytanie z 17 : 19.Odpoczywaj a ja wracam do swojego serialu You are so sweetemotka
11 mar 18:20
Xiao Ning: Chociaż ja się mogę oczywiście mylić ,bo teraz matematyka sie zmienia emotka
11 mar 18:22
chichi: Wiadomo, że są ogólne standardy z których korzystają wszyscy na świecie i nikt o zdrowym rozsądku ich nie zmienia. Ale chociaż w poleceniu zaznacza czym są, a nie domyślamy się czym są te obiekty bazując tylko na wielkości litery, bo małą i dużą literą oznaczamy mnóstwo obiektów. Spójrz w tablice matematyczne nawet i przeczytaj choć pierwszą stronę, miłego oglądania https://www.oke.waw.pl/files/oke_waw_3498wybrane_wzory_matematyczne_EM2023.pdf.pdf
11 mar 18:27