Wiedząc, że zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω takimi
Adrian: Wiedząc, że zdarzenia A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω takimi, że P(A)= 0,4 i P(A∩B)=0,15 i
P(A'∩B') = 0,5
Oblicz:
P(AUB)=
P(A)=
P(A∩B')=
P(A'∩B)=
P(A'UB')=
10 mar 23:57
chichi:
(1) P(A' ∩ B') = P((A ∪ B)') 1 − P(A ∪ B)
(2) P(A' ∩ B) = P(B) − P(A ∩ B)
(3) P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B)
(4) P(A' ∪ B') = P((A ∩ B)') = 1 − P(A ∩ B)
Do dzieła
11 mar 00:12
Adrian: Dziękuję
11 mar 00:28
Adrian: A mogłabyś rozwiązać proszę?

Matematyka trudny przedmiot
11 mar 00:51
chichi:
(1) P(A' ∩ B') = 1 − P(A ∪ B) ⇔ 0.5 = 1 − P(A ∪ B) ⇔
P(A ∪ B) = 0.5
(2)
P(A) = 0.4 − tu chyba winno być liczone P(B) do dalszych obliczeń

(3) P(A ∪ B) = P(A) + P(B) − P(A ∩ B) ⇔ P(B) = P(A ∪ B) − P(A) + P(A ∩ B) ⇔
⇔ P(B) = 0.5 − 0.4 + 0.15 ⇔
P(B) = 0.25
(4) P(A ∩ B') = P(A) − P(A ∩ B) ⇔ P(A' ∩ B) = 0.4 − 0.15 ⇔
P(A' ∩ B) = 0.25
(5) P(A' ∩ B) = P(B) − P(A ∩ B) ⇔ P(A' ∩ B) = 0.25 − 0.15 ⇔
P(A' ∩ B) = 0.10
(6) P(A' ∪ B') = 1 − P(A ∩ B) ⇔ P(A' ∪ B') = 1 − 0.15 ⇔
P(A' ∪ B') = 0.85
No i to chyba byłoby na tyle
11 mar 01:13
Adrian: Dziękuję bardzo

Życzę miłego dzionka
11 mar 01:46