trójkąt
mat-geo:
Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości c
Dwusieczna kąta prostego zawarta w tym trójkącie ma długość d
Wyznacz pole tego trójkąta
10 mar 21:41
Eta:

2P=ab to 2ab=4P
a
2+b
2=c
2 ⇒ (a+b)
2−2ab=c
2⇒ (a+b)
2=c
2+2ab ⇒ (a+b)
2=c
2+4P
| | √2ab | |
d= |
| −− długość dwusiecznej (i obustronnie do kwadratu) / 2 |
| | a+b | |
d
2(a+b)
2=2a
2b
2 i a
2b
2=4P
2
d
2(c
2+4P)= 8P
2
8P
2−4d
2P−d
2c
2=0
Δ=16d
4+32d
2c
2 ,
√Δ=4d
√d2+2c2
| | 4d2+4d√d2+2c2 | |
P= |
| , c>d |
| | 16 | |
================
10 mar 23:18
Mariusz:
Eta nie każdy od razu zauważy skąd się ten wzorek na długość dwusiecznej wziął
Tutaj mamy trójkąt prostokątny więc obliczenia się uproszczą
ale w dowolnym trójkącie już by było trudniej wyprowadzić ten wzorek na długość
tym bardziej gdybyśmy mieli takowy wyprowadzić w pamięci
Tutaj aby wyprowadzić ten wzorek na długość dwusiecznej zastosowałem:
twierdzenie sinusów,
wzory redukcyjne ,
wzór na sinus sumy,
Korzystając z tego że mamy trójkąt prostokątny
zamieniłem wartości funkcyj trygonometrycznych
na odpowiednie stosunki długości boków
11 mar 06:40
Eta:

Dla trójkąta dowolnego :
| | 1 | | 1 | |
PABC= |
| ab*sin(2α) = |
| ab*2sinαcosα |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P1= |
| bdsinα , P2= |
| adsinα |
| | 2 | | 2 | |
to
2absinαcosα=bdsinα+adsinα \ : sinα≠0
2abcosα= d(a+b)
===============
| | √2 | |
dla trójkąta prostokątnego α=45o , sinα= |
| |
| | 2 | |
=============
i po ptokach
11 mar 11:54
11 mar 11:56
Mila:

|| sposób− jeśli uczeń nie zna wzoru na długość odcinka dwusiecznej.
2P=a*b
1)
2x
2=d
2
| | d2 | |
x2= |
| − pole kwadratu ABCD |
| | 2 | |
2)
a
2+b
2=c
2⇔(a+b)
2−2ab=c
2
(a+b)=
√c2+4P
3)
| | d2 | | 1 | | 1 | |
P= |
| + |
| (a−x)*x+ |
| (b−x)*x /*2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2P=d
2−2x
2+(a+b)*x
| | d | |
2P=(a+b)*x⇔2P=√c2+4P* |
| |
| | √2 | |
2
√2P=d*
√(c2+4P) /
2
8P
2=d
2*c
2+4Pd
2
8P
2−4d
2P−c
2*d
2=0
================
dalej jak u Ety, albo bez delty.
11 mar 18:53