zadanie trygonometria
przemek123: Oblicz pole i obwód trapezu, o krótszej podstawie długości 8, kątach ostrych mierze 40 i 56
oraz ramieniu przy większym z kątów ostrych długości 12. Długości boków zaokrąglij do jednego
miejsca po przecinku.
10 mar 20:13
wredulus_pospolitus:

i jedziesz z tablicami funkcji trygonometrycznych
10 mar 20:16
10 mar 20:24
przemek123: Niestety nie wiem jak zastosowac funkcje trygonoemtryczne, zatrzymalem sie na tym, ze x
wychodzi mi 8,1
10 mar 20:28
wredulus_pospolitus:
| | h | |
sin56o = |
| −−− > h =  |
| | 12 | |
| | x | |
cos56o = |
| −−−> x =  |
| | 12 | |
| | h | |
sin40o = |
| −−−> z =  (bo h już masz wyznaczone) |
| | z | |
| | y | |
cos40o = |
| −−−> y =  (bo z już masz) |
| | z | |
i już gotowe
10 mar 20:31
chichi:
| | h | | h | |
sin(56o) = |
| ⇔ 0.8290 = |
| ⇔ h = 9.948 ≈ 9.9 |
| | 12 | | 12 | |
| | x | | x | |
cos(56o) = |
| ⇔ 0.5592 = |
| ⇔ h = 6.7104 ≈ 6.7 |
| | 12 | | 12 | |
Teraz w tym "prawym trójkącie" masz h = 9.9 i znów skorzystaj z f. tryg. dla kąta 40
o 
P.S. Po wyznaczeniu przeciwprostokątnej / przyprostokątnej równie dobrze długość 3 boku można
wyznaczać z tw. Pitagorasa
10 mar 20:35
chichi:
Tam w 2 wierszu winno być oczywiście x = 6.7104 ≈ 6.7
10 mar 20:38
przemek123: dziekuje wam
10 mar 20:41
chichi:
Ale takie zadania są do **** wg mnie... bo mamy (9.9)
2 + (6.7)
2 = 142.9 ≠ 144, no mnie to
osobiście kłuje, no ale...
10 mar 20:47
tadeush: Aby zapewnić sobie możliwość łatwego formatowania plików do różnych formatów, należy korzystać
wyłącznie ze sprawdzonych i niezawodnych konwerterów plików online.
15 kwi 20:39
Tadek: Witam. Potrzebujesz wysokiej jakości dokumentu PDF? Skorzystaj z tej bezpłatnej usługi online
https://pdfguru.com/pl
aby uzyskać przekonwertowany dokument PDF o wysokiej jakości. Aby to zrobić, wystarczy
przesłać plik w dowolnym formacie i przeprowadzić konwersję.
16 kwi 19:57
eee: ∊≥
17 maj 19:31