Sprawdz czy podana rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna
przemek123: Sprawdz czy podana rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna: 2sin2x − { 1 − ctgx }/{ 1 + ctgx
} = 1
10 mar 19:05
10 mar 19:19
przemek123: tak
10 mar 19:58
wredulus_pospolitus:
oczywiście dla sinx≠0 ... prawda

10 mar 20:03
chichi:
Więcej założeń wg mnie tutaj będzie:
(1) cos(x) ≠ 0 − ze względu na istnienie tangensa
(2) sin(x) ≠ 0 − ze względu na istnienie cotangensa
(3) cot(x) + 1 ≠ 0 − ze względu na mianownik
10 mar 20:05
wredulus_pospolitus:
| | sinx + cosx | |
1+ctgx = |
| |
| | sinx | |
| | sinx − cosx | | cosx + sinx − 2sinx | |
L = 2sin2x − |
| = 2sin2x + |
| = |
| | sinx + cosx | | cosx + sinx | |
| | 2sinx | | 1 | |
= 2sin2x − |
| + 1 = 1 ⇔ sinx = |
| −−−> sinx(sinx+cosx) = 1 |
| | sinx+cosx | | sinx+cosx | |
i tutaj łatwo znaleźć przykład dla którego nie będzie równości. Np. niech x = π/6
Sprawdzenie dla x = π/6
| | 1 | | 1 −√3 | | 1 | | 1 −2√3 +3 | | 1 + 4 − 2√3 | |
2* |
| − |
| = |
| − |
| = |
| ≠1 |
| | 4 | | 1 +√3 | | 2 | | 1 − 3 | | 2 | |
10 mar 20:10
wredulus_pospolitus:
@chichi −−− tam Milusińska zamieniła ctgx (w liczniku) na tgx ... zapewne omyłkowo
10 mar 20:10
chichi:
@
wredulus sam już nie wiem, bo potwierdził ten zapis autor, no ale może nie dostrzegł, że
@
Mila przypadkiem zjadła "c" w liczniku
10 mar 20:13
Mila:
Tak, przypadkiem zjadłam, to było przed kolacją
10 mar 20:53
wredulus_pospolitus:
Miluś ... ale żeby 'c'

Ja bym zrozumiał 's', 'g', nawet 't' ... ale 'c' ? Przecież 'c'
jedno z najmniej smacznych liter jest
10 mar 21:12
Jun Jou Ling:
No jeśli ktoś lubi
cebulę tak jak ja
10 mar 21:19
??:
10 mar 22:05
Mila:
c − jak cytryna
10 mar 22:22
Tang Xin:
''c'' − jak
całus
11 mar 11:23