Korzystając z kryterium porównawczego zbadać zbieżność całki
Katarzyna: ∫(2x+1)/(3x+1)dx
granica górna =∞
granica dolna =0
10 mar 12:06
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| 2x+1 | | 2x+0 | | 1 | | 2 | |
| ≤ |
| = |
| *( |
| )x |
| 3x+1 | | 3x+3x | | 2 | | 3 | |
10 mar 12:22
janek191:
?
10 mar 12:55
Katarzyna:
ułamek (2x+0)/(3x+3x) nie jest czasem mniejszy, od tego podanego w zadaniu, a nie większy?
10 mar 13:12
I'm back:
A fakt :
| | 2*2x | |
No to ... ≤ |
| = 2*(2/3)x |
| | 3x | |
10 mar 13:21
I'm back:
Wiec
∫0∞ ... dx ≤ 2*∑n=0 ∞ (2/3)n = 2*2 = 4
10 mar 13:28
I'm back:
Poprawka.
... = 2*3 = 6

Ojjj, coś dzisiaj to nie mój dzień
10 mar 16:49