Funkcje
Fryta23515856: Zbadaj ilość rozwiązań równania 2x²(2−|x|)²=m w zależności od parametru m.
Podstawiłem sobie t=|x| i dalej za bardzo nie wiem jak za to sie zabrać.
9 mar 19:04
chichi:
No to może bez podstawienia − z analizy wykresu funkcji lewej strony?
9 mar 19:37
Kacper:
chichi podaj jak taki wykres narysować
9 mar 20:07
chichi:
Nam wystarczy poglądowy wykres do analizy ilości rozwiązań, nie musimy mieć dokładnego.
Analiza funkcji 1 zmiennej jest w programie, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić
9 mar 20:12
chichi:
(1) D = R \ {−2, 2}
(2) Zauważmy, że ∀x∊D f(x) ≥ 0, pondato f(0) = 0
(3) lim
x→±∞f(x) = 2 − asymptota pozioma
(4) lim
x→−2−f(x) = +
∞ oraz lim
x→−2+f(x) = +
∞ − asymptota pionowa
(5) lim
x→2−f(x) = +
∞ oraz lim
x→2+f(x) = +
∞ − asymptota pionowa
Funkcja jest parzysta, można nawet badać ją na przedziale [0, +
∞), po drugiej stronie dzieje
się to samo
9 mar 20:23
chichi:
Z tych informacji, które wypisałem rysujesz sobie coś takiego mniej więcej
9 mar 20:25
chichi:
Chętni mogą sobie jeszcze uruchomić narzędzie pochodnej dla pewności
9 mar 20:29