Prawdopodobieństwo Podstawa
:D: Zad. 1
Ile jest liczba naturalnych pięciocyfrowych nieparzystych, w których zapisie nie występuje
cyfra 0 i jest dokładnie jedna cyfra 6?
ODP:10240
4*3*3*3*5
na 4 sposoby możemy ustawić 4
na 5 sposobów możemy wybrać liczbę nieparzystą
zostają nam 3 liczby {2,4,8} możemy ustawić ja na 3 miejscach i na każdym może stać, któraś z
tych liczb
Co powinienem poprawić?
9 mar 15:30
chichi:
Niech liczba będzie postaci
abcde, wówczas:
e ∊ {1,3,5,7,9} ⇒ |e| = 5
| | | |
Teraz spośród a,b,c,d wybieramy pozycje dla 6 na | = 4 sposobów |
| | |
Pozostały nam 3 miejsca, a tam wstawiamy dowolne cyfry poza 6 oraz 0, zatem mamy 8 możliwości
na każde miejsce czyli: 8
3
Ostatecznie 4 * 8
3 * 5 = 10240
9 mar 15:38
:D: uznałem, że liczba nie może się powtarzać więc nie brałem już pod uwagę liczb nieparzystych.
Dzięki
9 mar 15:42
I'm back:
Ale błędnie w takim razie − nawet jeżeli cyfry nie mogą się powtarzać, to czemu trzy krotnie
bierzesz pod uwagę trzy razy zestaw {2,4,8} czyli doouszczasz ze one się powtórzą. Dodatkowo
dlaczego nie bierzesz pod uwagę żadnej z niewybranych nieparzystych cyfr?
9 mar 15:50