Uzasadnij równość dla dowolnego konta ostrego α.
Bigos: Uzasadnij równość dla dowolnego konta ostrego α.
a) sinαcosα=tgα/tg2α+1
b) 1−sinα/cosα + cosα/1−sinα=2/cosα
c)tg2α−sin2α=tg2α razy sin2α
8 mar 23:25
wredulus_pospolitus:
Skoro nie poświęciłeś pół minuty aby nauczyć się jak zapisywać ułamki na tym forum, to chociaż
naucz się używac NAWIASÓW

I popraw to co zapisałeś
8 mar 23:33
Bigos: A jak poprawnie zapisywać ułamki na forum? Nigdzie tutaj nie ma informacji o tym, jak poprawnie
zapisywać ułamki.
8 mar 23:43
Jun Jou Ling: tak na szybko bo noc
Być może też sie przyda 1=sin
2α+cosα
8 mar 23:43
Jun Jou Ling: 1=sin2α+cos2α
8 mar 23:45
Jun Jou Ling: masz przed oczami Klinij po więcej przykladów
Masz tam napisane jka zapisywać ułamki
Moja rada pisz za pomocą litery U a nie u
8 mar 23:49
Bigos: Okej, dziękuję bardzo!
8 mar 23:51
Bigos:
| | 1−sinα | | cosα | | 2 | |
b) |
| + |
| = |
| |
| | cosα | | 1−sinα | | cosα | |
c) tg2α−sin2α=tg2α razy sin2α
8 mar 23:54
wredulus_pospolitus:
c)
L = tg
2x − sin
2x = tg
2x*1 − tg
2x*cos
2x = tg
2x(1 − cos
2x) = tg
2x*sin
2x = P
b)
| | (1−sinx)2 + cos2x | |
L = wspólny mianownik i dodajemy ułamki = |
| = |
| | cosx*(1−sinx) | |
| | (1−sinx)2 + (1−sin2x) | |
= |
| = |
| | cosx*(1−sinx) | |
| | (1−sinx)*(1−sinx) + (1−sinx)(1+sinx) | |
= |
| = |
| | cosx*(1−sinx) | |
| | (1−sinx) + (1+sinx) | | 2 | |
= |
| = |
| = P |
| | cosx | | cosx | |
| | sin2x | | sin2x + cos2x | | 1 | |
a) zauważmy, że tg2x +1 = |
| + 1 = |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
I wiedząc to:
| | tgx | | sinx | |
P = |
| = |
| *cos2x = sinx*cosx = L |
| | 1/cos2x | | cosx | |
9 mar 00:07
janek191:
@Bigos
Kąta,a nie konta
9 mar 11:08