Funkcje wielu zmiennych
Pikos: Podaj i narysuj zbiór A będący dziedziną funkcji f oraz wyznacz lub opisz brzeg zbioru A, jeśli
f(x,y)=arcsin(2−x2−y2)+ln(x+y).
8 mar 15:27
Mila:

−1≤2−x
2−y
2≤1 i x+y>0
x
2+y
2≤3 i x
2+y
2≥1 i y>−x
8 mar 15:48
Pikos: Mam tak samo.
Dziękuję.
A jak wyznaczyć brzeg zbioru?
8 mar 19:45
Mila:
Pomarańczowe łuki bez pomarańczowych otwartych kółeczek.
Możesz znaleźć współrzędne tych punktów rozwiązując układy równań
x2+y2=1 i y=−x
oraz
x2+y2=3 i y=−x
To łatwe, licz.
8 mar 20:47
Pikos: Czyli brzeg tej funkcji jest bez tych punktów?
9 mar 19:38
Adamm: Zależy w jakiej podprzestrzeni liczymy ten brzeg.
Tutaj raczej chodzi o R2. Mila się myli odnośnie brzegu.
Fr(A) = {(x, y) : x2+y2 = 1, x+y ≥ 0} ∪ {(x, y) : x2+y2 = 3, x+y ≥ 0}
∪ {(x, y) : x+y = 0, 1 ≤ x2+y2 ≤ 3}
10 mar 10:30
Adamm: Lub zapisując inaczej
Fr(A) = {(x, y) : 1 ≤ x2+y2 ≤ 3, x+y ≥ 0}\{(x, y) : 1 < x2+y2 < 3, x+y > 0}
10 mar 10:38