W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczy
Filip: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
jest równy 60°, a krawędź podstawy ma długość 4. Oblicz pole powierzchni bocznej i objętość
tego ostrosłupa.
7 mar 16:52
wredulus_pospolitus:
1) rysunek
2) wyznaczasz wysokość podstawy
3) zauważasz gdzie 'spada' wierzchołek ostrosłupa
4) z funkcji trygonometrycznej wyznaczasz wysokość ostrosłupa
5) obliczasz objętość
6) z funkcji trygonometrycznej wyznaczasz długość krawędzi bocznej
7) obliczasz wysokość ściany bocznej (np. tw. Pitagorasa)
8) obliczasz pole powierzchni bocznej
Kooooniec
7 mar 17:37
Filip: Wyszło mi, że Ppb = 4√39 a V = 16√33. Chciałbyś sprawdzić czy mam dobrze?
7 mar 17:50
wredulus_pospolitus:
pokaż obliczenia
7 mar 17:50
Filip: To wziąłem wycinek trójkąta, 90°, 60° i 30°. Podstawa to 23h a h to a√32 a = 4.
Stąd podstawa 4√33. To z funkcji mi wyszło, że H, wysokość ostrosłupa to 4. I objętość
to 13 * Pp * H. Pp to a2√34. Więc objętość mi wyszła 16√33. Następnie
wziąłem kolejny wycinek trójkąta, krawędź boczna, połowa podstawy i wysokość ściany bocznej. Z
tw. Pitagorasa mi wyszło, że wysokość ma 2√393. No i na koniec pole boczne obliczyłem
to 3 * 12 * a * h.
7 mar 18:03
Filip: Przy pierwszym wycinku trójkąta, obliczyłem również krawędź boczną to wyszło mi 8√33
7 mar 18:04
I'm back:
Jest ok
7 mar 18:17
Mila:

1) W ΔABC:
P
ΔABC=4
√3
|EB|=2
√3
2)
W ΔSOB:
====================
3) W ΔSOE:
h
2=H
2+|EO|
2
P
b=4
√39
======
7 mar 21:36