równanie okręgu
Axelek2117: Zadanie 3. Okrąg o środku w punkcie O(−1,2) i promieniu pierwiastek z 10 ma dwa punkty wspólne
z prostą AB, gdy:
A. A(−3,−2) B(1,−1)
B. A(−2,−5) B(2,2)
C A(0,5) B(3,4)
D. A(2,1) B(4,7)
6 mar 23:11
Tadeusz:
masz dwa punkty A i B ... znasz więc równanie prostej przechodzącej przez te punkty.
Policz odległość środka okręgu od prostej i wnioskuj
6 mar 23:22
Eta:
A ,
B ,
C,
D
Odp:
B
6 mar 23:31
janek191:
| | −1 − (−2) | | 1 | |
a = |
| = |
| |
| | 1 − (−3) | | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
−1 = |
| *1 + b ⇒ b = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
x − 4 y − 5 = 0
Odległość tej prostej od O(−1,2)
| | I 1*(−1) + (−4)*2 − 5I | | 14 | |
d = |
| = |
| > r = √10 |
| | √17 | | √17 | |
Brak punktów wspólnych z okręgiem o środku O(−1,2) i r =
√10
6 mar 23:36