okrąg wpisany
pytanie3: W okrąg wpisano prostokąt ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie P,
a kąt BPC=60 stopni.
Koło wpisane w trójkąt ABP ma pole 225 π. Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt BPC.
promień okręgu wpisanego w ABP wynosi 15. Co dalej wykorzystać?
6 mar 21:00
wredulus_pospolitus:

1) przekątne prostokąta wpisanego w okrąg przecinają się w środku tegoż okręgu
2) trójką PBC to trójkąt równoboczny, związku z tym ABP to trójkąt równoramienny o ramieniu R i
kącie przy wierzchołku równym 120
o.
b+c = R =
| a | | √3 | | √3 | |
sin60o = |
| = |
| −−−> a = |
| R |
| R | | 2 | | 2 | |
| r | | 15 | | √3 | |
sin60o = |
| = |
| = |
| −−−> h = 10√3 − 15 |
| r+h | | 15+h | | 2 | |
z tw. Pitagorasa:
| 3 | |
a2 + (r + (r+h))2 = R2 −−−> |
| R2 + (15 + 10√3 − 15)2 = R2 |
| 4 | |
R = 10
√3
teraz tylko wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny ... później wzór na pole i
koniec
6 mar 21:26
pytanie3: łaaa

dziękuję! nie pomyślałam żeby rozbijać to w taki sposób
w tw. Pitagorasa jest mały błąd (r + (r+h)) daje 15 − 10
√3
czyli
R =
√2100−1200√3
P = (175−100
√3)π
6 mar 22:30
wredulus_pospolitus:
fakt ... policzyłem tylko r+h zamiast 2r+h

Ale Ty też masz błąd 2r+h = 15
+10
√3
6 mar 22:48
wredulus_pospolitus:
pragnę zauważyć:
| R2 | | R | |
(15+10√3)2 = |
| −−−> 15 + 10√3 = |
| −−−> R = 30 + 20√3 |
| 4 | | 2 | |
6 mar 22:52
Eta:

Można też tak z trójkątów "ekierkowych" o katach ostrych 30
o,60
o
wprowadzam dla łatwości obliczeń : 3r=15
r
1−− długość promienia okręgu wpisanego w ΔBCP
|PE|=2r
√3+3r = r(3+2
√3) i |PB|=2|PE|= 2r
1√3
to
2r
1√3= 2r(3+2
√3) /
2
12 r
12=4r
2(21+12
√3) 3r=15 to r=5
r
12=25(7+4
√3)
Pole koła wpisanego w ΔBCP:
P
k =25(7+4
√3)π
==============
6 mar 22:59
pytanie3: faktycznie +! muszę okulary założyć

bo właśnie coś mi się tu nie zgadzało

z tymi własnościami kątów 90,60,30 też spoko ale żeby się nie pogubić w oznaczeniach

R =
√2100+1200√3
P = (175+100
√3)π
6 mar 23:39