matematykaszkolna.pl
jakie jest prawdopodobienstwo konte: Dziesięć osób wsiada do pustego pociągu złożonego z 6 wagonów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przynajmniej jeden wagon jest pusty jeśli a)osoby są rozróżnialne b)ważne jest jedynie ile osób jest w wagonie? Wyszło mi: |Ω|=610 mam problem ze zdarzeniem |A| myślałem nad zdarzeniem przeciwnym czyli |A'|− wszystkie wagony zajęte Dla zdarzenia A' próbowałem to zrobić, że wybieram jeden z 6 wagonów *10 bo tyle osob może go wybrać następnie jeden z 5 wagonów *9 i na końcu 64 bo 4 pasażerów w 6 wagonach. Czy mógłby mnie ktoś nakierować? czy moje myślenie jest prawidłowe?
6 mar 19:23
wredulus_pospolitus: Kompletnie nie rozumiem co Ty tutaj robisz
6 mar 19:43
wredulus_pospolitus: Czy to jest oryginalna treść zadania? Zauważ, że |Ω| = 610 będzie tylko wtedy że nie dość że ludzie są rozróżnialni, to jeszcze kolejność w jakiej wsiadają do tego samego wagonu jest istotna (a o tym drugim nie ma tutaj ani słowa)
6 mar 19:46
kerajs: ''wreduluspospolitus: (...) Zauważ, że |Ω| = 610 będzie tylko wtedy że nie dość że ludzie są rozróżnialni, to jeszcze kolejność w jakiej wsiadają do tego samego wagonu jest istotna'' Moim zdaniem tu nie ma kolejności wsiadania. a)

nawias
6
nawias
nawias
5
nawias

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
6
nawias
nawias
1
nawias

|A|=
510
410+
310
210+
110

nawias
6
nawias
nawias
5
nawias

nawias
6
nawias
nawias
4
nawias

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
6
nawias
nawias
1
nawias

|A'|=610
510+
410
310+
210
110

b) Treść sugeruje nierozróżnialność pasażerów.

nawias
10+6−1
nawias
nawias
6−1
nawias

|Ω|=

nawias
6
nawias
nawias
5
nawias
nawias
10−1
nawias
nawias
5−1
nawias

|B|=

***************************************************************************** #STOP.WAR. PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem informacji: KTO i ZA CO go ukarał. PATOLOGIĄ jest usuwanie postów ZGODNYCH z netykietą.
6 mar 22:50
wredulus_pospolitus: @kerajs −−− ja także tak uważam ... po prostu zaznaczyłem, że dla przyjętej w taki sposób omegi, ta kolejność jest (bezpodstawnie) brana pod uwagę.
6 mar 22:53