jakie jest prawdopodobienstwo
konte: Dziesięć osób wsiada do pustego pociągu złożonego z 6 wagonów. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że przynajmniej jeden wagon jest pusty jeśli
a)osoby są rozróżnialne
b)ważne jest jedynie ile osób jest w wagonie?
Wyszło mi:
|Ω|=610
mam problem ze zdarzeniem |A| myślałem nad zdarzeniem przeciwnym czyli
|A'|− wszystkie wagony zajęte
Dla zdarzenia A' próbowałem to zrobić, że wybieram jeden z 6 wagonów *10 bo tyle osob może go
wybrać następnie jeden z 5 wagonów *9 i na końcu 64 bo 4 pasażerów w 6 wagonach.
Czy mógłby mnie ktoś nakierować? czy moje myślenie jest prawidłowe?
6 mar 19:23
wredulus_pospolitus:
Kompletnie nie rozumiem co Ty tutaj robisz
6 mar 19:43
wredulus_pospolitus:
Czy to jest oryginalna treść zadania?
Zauważ, że |Ω| = 6
10 będzie tylko wtedy że nie dość że ludzie są rozróżnialni, to jeszcze
kolejność w jakiej wsiadają do tego samego wagonu jest istotna

(a o tym drugim nie ma tutaj
ani słowa)
6 mar 19:46
kerajs:
''wredulus
pospolitus: (...) Zauważ, że |Ω| = 6
10 będzie tylko wtedy że nie dość że ludzie
są rozróżnialni, to jeszcze
kolejność w jakiej wsiadają do tego samego wagonu jest istotna''
Moim zdaniem tu nie ma kolejności wsiadania.
a)
| | | | | | | | | | | |
|A'|=610− | 510+ | 410− | 310+ | 210− | 110 |
| | | | | | |
b) Treść sugeruje nierozróżnialność pasażerów.
*****************************************************************************
#STOP.WAR.
PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem
informacji: KTO i ZA CO go ukarał.
PATOLOGIĄ jest usuwanie postów ZGODNYCH z netykietą.
6 mar 22:50
wredulus_pospolitus:
@kerajs −−− ja także tak uważam ... po prostu zaznaczyłem, że dla przyjętej w taki sposób
omegi, ta kolejność jest (bezpodstawnie) brana pod uwagę.
6 mar 22:53