matematykaszkolna.pl
Maximum lub minimum Algorytm: rysunekChciałbym zapytać odnośnie jednej rzeczy, a mianowicie szukamy ekstremum i otrzymujemy 3 miejsca zerowe: −1, 0, 1 Mam dziedzinę dla x ∊ (0, 3) Wyznaczenie ekstremum to umiem, tylko chciałbym dowiedzieć się jak mam to opisać? Bo piszę w taki sposób, że dla x∊(0; 1) f(x)' > 0 ⇒ f(x) ↗ dla x∊(1; 3) f(x)' < 0 ⇒ f(x) ↘ Czasami widzę, że dają nawiasy domknięte przy ekstremum, że zamiast (0; 1) i (1; 3) jest (0; 1> i <1; 3). Jak pisze się prawidłowo przy takich wypadkach?
6 mar 15:48
I'm back: Ja jestem przedstawicielem szkoły która mówi aby używasz przedziałów otwartych
6 mar 15:50
Algorytm: Ale to nie ma różnicy między otwartym a domkniętym konkretnie w tym przpadku? Bo cały czas używam przedziałów otwartych, a na filmiku w YT zobaczyłem, że mają domknięte przy ekstremum
6 mar 15:55
I'm back: Jak już mówiłem − są dwie szkoły. Ważne aby być konsekwentnym, jak już jedna wybierasz to się jej trzymasz. (przynajmniej w obrębie danego zadania /egzaminu)
6 mar 15:58
Algorytm: No rozumiem. Dzięki.
6 mar 16:01
Aruseq: Nie zgodzę się. W tym przypadku nie możesz użyć nawiasów domkniętych, gdyż rozważasz nierówność f'(x) >0. Gdyby miała ona postać f'(x)≥0, wtedy trzeba byłoby domknąć nawiasy. Kiedy rozpatrujesz znak pochodnej, nawiasy muszą być otwarte. Kiedy natomiast mówisz o monotoniczności funkcji, domknięcie przedziałów jest dowolne.
6 mar 16:47
Algorytm: Właśnie chodziło mi o monotoniczność funkcji emotka Dzięki wielkie za wytłumaczenie emotka
6 mar 17:06