matematykaszkolna.pl
Zadanie na logikę - pilne! Nieznajomy_23: Nie mam pojęcia jak rozwiązać poniższe zadanie. Wiem jedynie, że wynik ma wyjść w zaokrągleniu 3,2 Plan produkcji przewiduje wykonanie 25000 szt. detali w ciągu miesiąca. Detal powstaje w wyniku wykonania jednej operacji, której czas jednostkowy wynosi 1,5 min. Efektywny fundusz czasu pracy w ciągu miesiąca wynosi 200h. Przewidywany procent braków – 3%. Określ liczbę maszyn niezbędną do wykonania planowanych zadań.
6 mar 11:50
kerajs: Jedna maszyna w miesiąc produkuje 8000 sztuk, w tym średnio 7760 dobrych. Do zrealizowania planu potrzebne są cztery maszyny. ***************************************************************************** #STOP.WAR. PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem informacji: KTO i ZA CO go ukarał. PATOLOGIĄ jest usuwanie postów ZGODNYCH z netykietą.
6 mar 12:35
Nieznajomy_23: Dlaczego 4 maszyny?
6 mar 12:46
Nieznajomy_23: po podzieleniu 25.000 szt. detalu / 7 760 szt. otrzymujemy: 3,22 maszyny. Skąd zatem 4?
6 mar 12:50
kerajs: A co to jest 0,2 maszyny? Napisz mi to używając 0,7 dłoni oraz 1,3 oka. ***************************************************************************** #STOP.WAR. PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem informacji: KTO i ZA CO go ukarał. PATOLOGIĄ jest usuwanie postów ZGODNYCH z netykietą.
6 mar 13:06
Nieznajomy_23: wiem, nie ma to sensu. Tylko jak ten wynik interpretować? Bo jeżeli zaokrąglimy, to wyjdzie 3 maszyny, a nie 4.
6 mar 13:09
Nieznajomy_23: I jeżeli użyjemy 3 maszyn, to zabraknie do wykonania 25.000 szt. detali, a jeżeli 4 maszyny, to będzie ponad 25.000 szt. na miesiąc
6 mar 13:10
kerajs: Aby zrealizować plan potrzeba 4 maszyn ( albo trzech maszyn i podwykonawcę? ). Po prostu jedna z czterech maszyn będzie pracowała krótko lub wszystkie maszyny będą pracowały krócej. ***************************************************************************** #STOP.WAR. PATOLOGIĄ jest ukrywanie przed zbanowanym użytkownikiem informacji: KTO i ZA CO go ukarał. PATOLOGIĄ jest usuwanie postów ZGODNYCH z netykietą.
6 mar 13:16
Nieznajomy_23: Prowadząca powiedziała, że nie można zaokrąglić do 4.
6 mar 14:16
wredulus_pospolitus: Co to znaczy "nie można zaokrąglić do 4" ? Z 3 maszynami nie wyrobisz planu w danym czasie ... potrzebne są więc 4 maszyny ... koniec
6 mar 14:47
Min. Edukacji: Zmień prowadzącą póki czas.
6 mar 14:59
Nieznajomy_23: a gdyby jedna z 3 maszyn produkowała więcej sztuk wyrobu? Wtedy plan zostałby osiągnięty.
6 mar 15:02
wredulus_pospolitus: nie może produkować więcej −−− produkcja zajmuje 1.5 min i tego czasu nie skrócisz ergo ... maszyna nie wyprodukuje więcej jak 8tys sztuk w danym czasie (z czego 3% jest odrzucana)
6 mar 15:25
Nieznajomy_23: Faktycznie, zgadza się. Wykorzystanie 3 maszyn byłoby niewystarczające do osiągnięcia celu produkcyjnego (zabrakłoby 1 720 szt. do 25.000)
6 mar 15:49