trójkąt
maturaa:
W trójkącie prostokątnym ABC punkty M i N leżą odpowiednio
na przyprostokątnych AC i BC tak,że |AM|=|BC|
Odcinki AN i BM przecinają się w punkcie K pod kątem 135o
Wykaż,że |BN|=|CM|
5 mar 21:55
Eta:

α=45
o+β −− miara kąta zewnętrznego ΔBKN
| | a+x+b | |
w ΔANC : tg (α+45o)= |
| |
| | x | |
ze wzoru na tangens sumy kątów :
| | tgα+tg45o | | 1+tgα | |
tg(α+45o)= |
| = |
| |
| | tgα−tgα*tg45o | | 1−tgα | |
zatem:
| | a+x+b | | | | a+x+b | | a+x+b | |
|
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | x | | | | x | | a+x−b | |
więc
x= a+x−b ⇒ a=b
i mamy tezę : |BN|=|CM|
===========
6 mar 13:40
Eta:
Oczywiście w zapisie ma być : tg(β+45o)
6 mar 13:45