Oblicz całkę nieoznaczoną
Basia: | | dx | |
Hej, mam do obliczenia taką całkę: ∫ |
| , i mój problem jest taki, że nie |
| | sin2x*cosx | |
potrafię tak przekształcić mianownika by dojść do miejsca gdy mogłabym już podstawiać, czy
umiałby mi ktoś pomóc?
5 mar 21:27
Mariusz:
W liczniku jedynka trygonometryczna
5 mar 21:32
Basia: I wtedy powstanie (1−cos2x)cosx i co potem z tym zrobić bo właśnie w tym miejscu błądzę w
kółku
5 mar 21:34
wredulus_pospolitus:
| | dx | |
@Mariusz −−− trochę zakopiesz się licząc ∫ |
| |
| | cosx | |
nie mówię, że się nie da ... tyle że trochę trzeba się z tym pobawić
i chyba jest jakaś łatwiejsza droga
5 mar 21:35
wredulus_pospolitus:
@Basiu ...
w liczniku
5 mar 21:36
Basia: @wreduluspospolitus pokazałbyś tą łatwiejszą drogę?
5 mar 21:36
Basia: A rozumiem, spróbuje obliczyć
5 mar 21:36
Basia: | | cosx | | 1 | |
A i wtedy sprowadza się do obliczenia ∫ |
| dx+∫ |
| dx co jest już łatwe do |
| | sinx | | cosx | |
obliczenia dziękuje za pomoc
5 mar 21:38
wredulus_pospolitus:
Mariusz poleca tak:
| | dx | | sin2x + cos2x | | dx | | cosx | |
∫ |
| = ∫ |
| dx = ∫ |
| + ∫ |
| dx |
| | sin2xcosx | | sin2xcosx | | cosx | | sin2x | |
druga całka przez podstawienie t=sinx staje się banalnie prosta do policzenia
pierwsza natomiast już tak prosta do policzenia nie będzie
5 mar 21:38
wredulus_pospolitus:
@Basiu −−− jakbym widział (na teraz) prostszą drogę, to bym ją podał ... nigdy nie byłem dobry
w całkowaniu funkcji trygonometrycznych ... a obecnie to już w ogóle tutaj kuleję (nie
pamiętam już 'tricków')
5 mar 21:40
Mariusz:
Wredulus nie zakopie się aż tak bardzo
wzór redukcyjny + wzór na sinus podwojonego kąta i dostaniemy
łatwą do policzenia całkę
| | π | | x | | π | | x | |
cos(x) = 2sin( |
| + |
| )cos( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | x | | π | | x | |
cos(x) = 2tg( |
| + |
| )cos2( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
5 mar 21:40
Basia: Ahhhhh te całki chciałabym mieć już to za sobą
5 mar 21:41
Mariusz:
| | 1 | |
Wredulus ty całkę ∫ |
| dx |
| | cosx | |
chciałeś liczyć w następujący sposób
| | 1 | | cosx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | cosx | | cos2x | |
| | 1 | | cosx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | cosx | | 1−sin2x | |
| | 1 | | cosx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | cosx | | (1−sinx)(1+sinx) | |
5 mar 21:58
wredulus_pospolitus:
@Basia ... wejdą RR'y (równania różniczkowe) to będziesz tęsknić za całkami

@Mariusz ... szczerze to nie miałem jakieś planu ... po prostu czuję przez skórę że trochę
zabawy tutaj jest, ale mogę się mylić
5 mar 22:04
Mariusz:
| | 1 | |
Chyba najszybszy pomysł na całkę ∫ |
| dx |
| | cosx | |
podałem we wpisie z 5 mar 2022 21:40
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | cos(x) | | | | π | | x | | π | | x | | 2sin( |
| + |
| )cos( |
| + |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | cos(x) | | | | π | | x | | π | | x | | 2tg( |
| + |
| )cos2( |
| + |
| ) | | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| |
i przy tym ostatnim przejściu trzeba założyć że nie dzielimy przez zero
| | π | | x | |
Teraz witać że podstawienie t=tg( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
da banalnie prostą do policzenia całkę
5 mar 22:31
jc: Podstawieni s=sin x daje
| | ds | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = − |
| + |
| [ln(1+s) − ln(1−s)] |
| | s2(1−s2) | | s | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| ( |
| + |
| ) |
| s2(1−s2) | | s2 | | 1−s2 | | s2 | | 2 | | 1−s | | 1+s | |
6 mar 10:41