monotonicznosc ciagu
bbb: | | 5n+6 | |
Dany jest ciąg (an), gdzie an= |
| dla każdej liczby naturalnej n=>1. Zbadaj |
| | 10(n+1) | |
monotoniczność funkcji.
W odpowiedziach jest, że trzeba wykonać odejmowanie a
n+1−an
I to generalnie rozumiem, że potem sprawdzamy znak itd.
Ale skąd wiemy, że jest to ciąg arytmetyczny? Może głupie pytanie, ale to jest jakoś umowne
przy tego typu treściach zadań, czy musimy najpierw to sprawdzić?
5 mar 17:07
I'm back:
A niby dlaczego sądzisz ze to jest / musi być ciąg arytmetyczny?
5 mar 17:41
bbb: bo żeby obliczyć różnice ciągu arytmetycznego, to odejmuje się właśnie od siebie dwa kolejne
wyrazy tak jak w tym rozwiązaniu.
5 mar 17:53
I'm back:
Ale tutaj nie liczymy różnicy w ciągu arytmetycznym.
Mamy dwa podstawowe sposoby sprawdzania monotonicznosci ciągu
1) a
n+1 − a
n
I tu nie chodzi o wyliczanie r czy też q.
5 mar 18:16
Mariusz:
Ciąg byłby arytmetyczny gdyby ta różnica była stała
5 mar 23:24
Mila:
| | 5n+6 | | 5n+5+1 | |
10an= |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
| | 5*(n+1)+1 | | 1 | |
10an= |
| =5+ |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
Z tym już nie ma problemu. Wystarczy znajomość funkcji homograficznej.
7 mar 20:29