Korzystając z zasady indukcji matematycznej
Anonim123: Korzystając z zasady indukcji matematycznej, udowodnić, że
dla dowolnej liczby naturalnej 𝑛 > 2 liczba przekątnych
dowolnego 𝑛−kąta wypukłeg jest równa n(n−3)2
5 mar 16:44
I'm back:
Okey... ile byłaś w stanie zrobić samodzielnie?
5 mar 17:45
I'm back:
W sumie to − dla mnie udowodnienie tego indukcja jest idiotyzmem.
5 mar 17:49
Anonim123: własnie za bardzo nie wiem od czego zacząć
5 mar 18:10
I'm back:
Od sprawdzenia dla n=3
5 mar 18:12
Anonim123: no to wyjdzie : 3 nie rowna sie 0 czyli to za bardzo nie ma sensu i ma jak udowodnic
5 mar 18:50
I'm back:
Ale co jest rowne 3 dla n=3
5 mar 18:54
Anonim123: dla n=3 z tego n(n−3)2 wyjdzie 0
5 mar 19:14
I'm back:
Nooo, a ile przekątnych jest w trójkącie?
5 mar 19:16
Anonim123: No 0 , ale to w takim razie to zadanie nie ma sensu
5 mar 19:18
I'm back:
Ale co nie ma sensu?
5 mar 19:22
Anonim123: No dobra tylko jak udowodnic to indukcja matematyczna ?
5 mar 19:28
Mariusz:
Sprawdziłaś czy teza zachodzi dla początkowego n
Teraz zakładasz że zachodzi dla pewnego n = k
i sprawdzasz czy z założenia indukcyjnego
wynika prawdziwość tezy dla następnika czyli dla n = k+1
5 mar 20:41
Eta:
@
Mariusz
poprowadź do końca ten dowód ...
jestem ciekawa
5 mar 20:58
wredulus_pospolitus:
Tak jak pisałem na początku (17:49) −−− dowód indukcyjny jest tutaj idiotyzmem
5 mar 21:04
wredulus_pospolitus:
@Etuś ... ja bym to zrobił w taki sposób:
a
n −−− liczba przekątnych n−kąta
(2) n=k
(3) = n = k+1
| | k(k−3) | | k2 − 3k + 2k − 2 | | (k+1)(k−2) | |
ak+1 = |
| + 1*(k−1) = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
I teraz konieczne byłoby opisanie, że 'k+1'−kąt ma wszystkie przekątne które ma k−kąt + właśnie
to
k−1 (czyli ilość odcinków poprowadzonych z dołożonego wierzchołka do wszystkich
pozostałych, pomniejszone o jeden ze względu na 'dołożenie jednego boku' )
Ale dla mnie jest to 'śliska sprawa' i o wiele lepiej (i bezpieczniej) jest to wyprowadzić
wprost.
5 mar 21:10
Eta:
Jasne ,że jest

... takie dowody podaje się już w szkole podstawowej ( bez indukcji
5 mar 21:11
Eta:
Pięknie !
wredulusie 
i o to mi chodziło
5 mar 21:13